Vesti > Srbija

U Srbiji abortusa MANJE NEGO IKAD RANIJE, ali razlog treba da nas OZBILJNO ZABRINE

Do promene u statistici nije došlo zbog bolje promocije kontracepcije, već zato što nam je populacija ostarila

Autor: rts.rs

25/08/2022 > 12:10

podeli vest:

U Srbiji abortusa MANJE NEGO IKAD RANIJE, ali razlog treba da nas OZBILJNO ZABRINE
Foto: Freepik.com


Gotovo 15 odsto žena u Srbiji imalo je barem jedan abortus, a posle toga skoro trećina žena nema dece - prenosi RTS.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica bolnice Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front", kaže da se u toj klinici dnevno obavi tri do pet prekida neželjenih trudnoća, što je veliki napredak u odnosu na period od pre 15 ili 20 godina. Razlog za to je starenje ženske populacije, ističe doktorka.

- Kada sam počinjala da radim, imali smo oko 50 ili 60 namernih prekida trudnoće dnevno, danas ih je značajno manje, 3-5 procedura na dan - kaže dr Mitrović Jovanović.

Kako ona objašnjava, do promene u statistici nije došlo zbog bolje promocije kontracepcije, već zato što nam je populacija ostarila. Prosečna starost žene u Srbiji je danas 42 godine, a porastao je i broj neplodnih parova.

- Rizici do kojih dovodi abortus,  minimalni su ako se uradi u prvih 10 nedelja trudnoće na mestu koje je za to sertifikovano - ističe dr Mitrović Jovanović.

Foto: Pixabay.com

 

Međutim, jedan od pet slučajeva se ipak iskomplikuje, a jedna od pet žena kasnije može da ima problema sa sekundarnim sterilitetom i neplodnošću.

- Može i u samom trenutku abortusa da se iskomplikuje, da dođe do krvarenja, infekcije, povrede materice i onda moramo da idemo u operacionu salu i nekad izvadimo matericu da bismo zbrinuli povredu, tada je ta devojka trajno onemogućena da bez surogat materinstva bude majka - kaže načelnica dnevne bolnice u "Narodnom frontu".

Ističe da je kondom jedini metod kontracepcije koji štiti od polno prenosivih bolesti, ali da bi uz njega trebalo koristiti spiralu ili pilulu.

Takođe, napominje da bi tzv. pilulu za dan posle trebalo popiti što pre jer je najefikasnija kada se uzme u roku od 12-24 sata. Ipak, ako se ponovo ima nezaštićen odnos, nakon što je pilula popijena, može doći do trudnoće.

Ostavite komentar