Vesti > Svet

Katedrala Notr Dam ZABLISTAĆE PONOVO PUNIM SJAJEM u decembru 2024.

Vlasti su odlučile da obnove spomenik iz 12. veka, remek delo gotičke arhitekture, baš onakav kakav je bio pre

Izvor: K1info/Tanjug

07/03/2023 > 07:32

podeli vest:

Katedrala Notr Dam ZABLISTAĆE PONOVO PUNIM SJAJEM u decembru 2024.
Foto: Tanjug/AP


Rekonstrukcija katedrale Notr Dam u Parizu odvija se dovoljno brzo da omogući njeno ponovno otvaranje za posetioce i vernike krajem 2024. godine, manje od šest godina nakon što je požar uništio krov građevine, saopštili su francuski zvaničnici.

Toranj katedrale, koji se srušio u požaru, ove godine će postepeno ponovo početi da se pojavljuje kao snažan signal njegovog oživljavanja, rekao je predstavnik vojske zadužen za projekat, general Žan-Luj Žoržlin.

Foto: Tanjug/AP

 

- Povratak tornja na nebo Pariza biće po mom mišljenju simbol da pobeđujemo, u 'bici kod Notr Dama' - rekao je on za AP.

Sama rekonstrukcija počela je prošle godine, nakon više od dve godine rada na tome da spomenik bude dovoljno stabilan i siguran da zanatlije mogu da počnu da ga obnavljaju.

 

 

Vlasti su odlučile da obnove spomenik iz 12. veka, remek delo gotičke arhitekture, kakav je bio pre. 

To uključuje ponovno kreiranje tornja visokog 93 metra, koji je u 19. veku dodao arhitekta Ežen-Emanuel Viole-le-Dik.

U međuvremenu, besplatna izložba pod nazivom "Notre-Dam de Paris: U srcu gradilišta" biće otvorena za posetioce u utorak u podzemnom objektu ispred katedrale.  

Foto: Tanjug/AP

 

Na izložbi će biti predstavljeni tekući radovi na lokaciji, kao i neki ostaci iz vatre i umetnička dela iz katedrale.

General Žoržlin je najavio da će katedrala ponovo biti otvorena u decembru 2024, u skladu sa ciljem koji je postavio predsednik Emanuel Makron neposredno nakon požara.

Svakog dana u glavnom gradu i širom zemlje, oko 1.000 ljudi radi na obnovi Notr Dama, rekao je Žoržlin.

 

 

Filip Jost, generalni direktor vladine agencije koja nadgleda rekonstrukciju, rekao je da će rezultat "biti veran originalnoj arhitekturi" i zato što se "držimo nestalih oblika katedrale" i zato što se "držimo materijala i metode gradnje" srednjeg veka.

Foto: Tanjug/AP

 

Požar u katedrali Notr Dam izbio je 15. aprila 2019. godine u kasnim popodnevnim satima ispod krova katedrale, a ugašen je 15 sati kasnije. 

U požaru su izgoreli krov i kula na krovu, a unutrašnjost katedrale, gornji zidovi i prozori su teško oštećeni.

Već posle manje od 12 sati od početka požara prikupljeno je više od 900 miliona evra donacija za obnovu katedrale iz celog sveta.

 

 

 

Ostavite komentar