Vesti > Svet

Zašto fensi face KOPAJU PO PESKU na plažama Normandije? Na obali Lamanša procvetao NARKO TURIZAM

Stanovnici sela duž obale Normandije naveli su da su videli nepoznate ljude u luksuznim automobilima, koji su ove nedelje čeprkali po pesku

Izvor: K1info/Tanjug

04/03/2023 > 15:03

podeli vest:

Zašto fensi face KOPAJU PO PESKU na plažama Normandije? Na obali Lamanša procvetao NARKO TURIZAM
Foto: Freepik.com


Francuske vlasti upozorile su na "narko-turizam" koji je izgleda zavladao na severnim plažama Lamanša, i to od kada su se pronele vesti da je više od dve tone kokaina isplivalo na obalu. 

Naime, stanovnici sela duž obale Normandije naveli su da su videli nepoznate ljude u luksuznim automobilima, koji su ove nedelje čeprkali po pesku, preneo je britanski list "Gardijan".

Lokalni tužilac Filip Astruk izdao je i javno upozorenje o rizicima učešća u, kako je rekao, "narko-turizmu".

- Čin uzimanja jednog od ovih zavežljaja i njegovog transporta je krivično delo za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora - rekao je on novinarima.

Do sada je pronađeno nekoliko vodootpornih paketa u selima kao što su Nevil-sur-mer, Omonvil-la-Rog i Revil, a ukupna ulična vrednost kokaina procenjena je na 150 miliona evra.

- More nam donosi mnogo stvari, ali ovo je očigledno vrlo neobično - rekao je gradonačelnik Revila Iv Aselin za list "Parizien".

On je istakao da građani viđaju ljude kako dolaze u potpuno novim automobilima ili sa četvorociklima na plažu, ponekad u zoru sa bakljama.

Foto: Shutterstock

 

S druge strane, naoružana policija redovno patrolira plažama uz pomoć helikoptera koji lete nisko iznad vode kako bi uočili sumnjive pakete u moru.

Istražitelji i dalje nisu sigurni odakle je kokain došao, da li su ga trgovci namerno bacili preko palube kako bi izbegli hapšenje ili je izašao iz njihovih čamaca po lošem vremenu, naveli su izvori bliski istrazi.

Vlada je u sredu saopštila da je francuska policija zaplenila 27 tona kokaina prošle godine, što je petostruko povećanje u odnosu na nivo od pre 10 godina, jer se Evropa suočava sa porastom trgovine i upotrebe droge, naveo je list.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar