Vesti > Svet

Bajdenov sin PREKRŠIO Savezni zakon, U IME OCA, bez dozvole vlade, PRAVIO DILOVE s Ukrajincima

Hanter Bajden je inače poznat po skandalima oko droge i korupcije

Izvor: K1info/Tanjug

04/03/2023 > 11:56

podeli vest:

Bajdenov sin PREKRŠIO Savezni zakon, U IME OCA, bez dozvole vlade, PRAVIO DILOVE s Ukrajincima
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky


Hanter Bajden, sin američkog predsednika, podučavao je sekretara za štampu tadašnjeg potpredsednika Džoa Bajdena kako da odgovori na pitanja medija o tome da se pridružio odboru ukrajinske kompanije za prirodni gas Burisma Holdings, pokazuju meilovi u koje je imao uvid "New York Post".

Prepiska od 13. maja 2014. između Hantera i Kendre Barkof, predstavlja osnov za žalbu upućenu Ministarstvu pravde, u kojoj se navodi da je Bajdenov sin, koji sada ima 53 godine, prekršio Savezni zakon o registraciji stranih agenata. U žalbi se navodi da je tužilaštvu podneta izjava da je Hanter Bajden zastupao interese stranog pravnog lica, a da nije bio registrovan kao strani agent.

- Savetujući Kancelariju potpredsednika kako da odgovori na novinarske upite o njegovom imenovanju za člana upravnog odbora, Hanter Bajden zastupao je interese stranog pravnog subjekta pred agencijom ili zvaničnikom Vlade Sjedinjenih Država - navela je savetnica američke First Legal Foundation Džin Hamilton u izjavi pomoćniku državnog tužioca za nacionalnu bezbednost, Metjuu Olsenu, citirajući relevantni clan zakona.

Prema pisanju lista, u žalbi America First Legal Foundation se navodi da je u maju 2014. godine Hanter Bajden savetovao Barkofa kako da odgovori novinarima o njegovom imenovanju u odbor direktora ukrajinske firme. Hanter je, odgovarajući na tvrdnje o mogućem sukobu interesa, uzvratio da Burisma ne zavisi od vlade Ukrajine, a i sam je privatno lice, i predložio da se ova teza koristi u kontaktima sa medijima.

- Šta tačno pitaju? Hanter je odgovorio: "Za sada bih ih samo uputio u svoju kancelariju. Za vašu informaciju, pridružio sam se odboru Burisma Holdings Ltd. (Burisma.com), nezavisnog/privatnog proizvođača prirodnog gasa u Ukrajini, zajedno sa bivšim predsednikom Poljske. Mislim da je saopštenje za javnost na njihovoj veb stranici".

Barkof je zatim Hanteru prosledila e-poštu od Maksa Sedona, tada stranog dopisnika BuzzFeed Newsa.

- Ruskim državnim medijima se dopada ovo saopštenje za javnost, navodno iz ukrajinske kompanije za prirodni gas, u kojoj se tvrdi da se sin potpredsednika pridružio njenom upravnom odboru - napisao je Sedon, obraćajući se tadašnjoj portparolki Saveta za nacionalnu bezbednost Lauri Lukas Magnuson. Advokati Hantera Bajdena nisu odgovorili na zahtev njujorškog lista za komentar.

Zakon o registraciji stranih agenata (FARA) iz 1938. godine, koji zahteva od pojedinaca ili kompanija koje lobiraju u ime stranih vlada, organizacija ili državljana da se registruju kod Ministarstva pravde i navedu svoje aktivnosti, nadoknadu i odnos sa inostranim koncernom.

Burisma je angažovala Hantera Bajdena da bude član odbora 2014. godine kada je njegov otac kao potpredsednik vodio politiku Obamine administracije u Ukrajini i plaćao mu do milion dolara godišnje, uprkos tome što nije imao relevantno iskustvo u energetskoj industriji.

Zakon je posebno korišćen 2018. za podizanje optužnice protiv bivšeg predsednika Trampove kampanje Pola Manaforta, koji je kasnije priznao krivicu da se nije registrovao kao agent Janukovičeve vlade. Hanter Bajden je poznat po skandalima oko droge i korupcije.

U septembru 2020. republikanski senatori Ron Džonson i Čak Grasli objavili su izveštaj u kojem se navodi da su sin tadašnjeg američkog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena Hanter i njegov partner primili milione dolara od stranih državljana sa sumnjivom prošlošću.

U oktobru 2020, "New York Post" je objavio niz meilova Hantera Bajdena u kojima se pominje da je on zastupao svog oca kao potpredsednika Sjedinjenih Država svojim poslodavcima u ukrajinskoj firmi Burisma.

 

 

Ostavite komentar