Vesti > Svet

Bajden i Šolc se SASTALI u Vašingtonu, GLAVNA tema Ukrajina

Šolc je izjavio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god to bude potrebno"

Izvor: K1info/Tanjug

03/03/2023 > 22:51

podeli vest:

Bajden i Šolc se SASTALI u Vašingtonu, GLAVNA tema Ukrajina
Foto: Tanjug/AP/Susan Walsh


Glavna tema današnjeg sastanka predsednika SAD Džozefa Bajdena sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Vašingtonu je situacija u Ukrajini.

Bajden i Šolc su se pre privatnog sastanka obratili medijima u Ovalnom kabinetu, prenosi Rojters.

- Napravili ste iskorak i vojno pomogli Ukrajinu. Pored vojne podrške, vaša moralna podrška Ukrajincima je bila i još uvek je apsolutna. Apsolutna - saopštio je Bajden Šolcu u Ovalnom kabinetu, prenosi CNN.

Bajden je dodao da "zna da je to bilo jako teško" za Nemačku.

Predsednik SAD je izjavio i da su njegova zemlja i Nemačka usklađene po pitanju Ukrajine, što čini NATO jačim, prenosi Rojters.

Šolc je izjavio da je veoma važno da se pošalje poruka da će saveznici nastaviti da podržavaju Ukrajinu "koliko god to bude potrebno i neohodno."

Sekretarka za štampu Bele kuće Karina Žan-Pjer rekla je reporterima da je ovaj sastanak Bajdena i Šolca prilika da dva lidera porazgovaraju o koordinaciji po pitanju Ukrajine.

Ona je dodala i da "za sada nije primećeno da je Kina nešto uradila" po pitanju dostavljanja oružja Rusiji.

- Svaki iskorak Kine prema Rusiji znači da će Kina imati težu poziciju u odnosu na Evropu i druge zemlje sveta - zaključila je ona.

 

Ostavite komentar