Vesti > Svet

Bajden odgovorio Putinu: NATO je ujedinjeniji nego IKAD, Ukrajina nikad neće biti RUSKA pobeda

Umesto da pokleknemo dogodila se natoizacija Finske i Švedske, kazao je Bajden

Izvor: K1info/blic.rs

21/02/2023 > 18:03 >> 18:17

podeli vest:

Bajden odgovorio Putinu: NATO je ujedinjeniji nego IKAD, Ukrajina nikad neće biti RUSKA pobeda
Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski


Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da su principi mira bili u opasnosti da budu srušeni Putinovom invazijom na Ukrajinu.

Bajden trenutno drži govor u Varšavi godinu dana od ruske, kako se navodi, brutalne i ničim izazvane invazije na Ukrajinu.

On kaže da je Poljska jedan od velikih saveznika SAD i zahvaljuje poljskom predsedniku što mu je uzvratio dobrodošlicu.

- Kijev stoji jak, velik i, što je najvažnije, slobodan - rekao je Bajden. Putin je mislio da ćemo se predati, ali je pogrešio. Mislio je da će se NATO pretvoriti u Finsku, a umesto toga dogodila se natoizacija Finske i Švedske - kaže Bajden.

Dodao je da je NATO ujedinjeniji nego ikad pre.

- Putin sumnja u naše jedinstvo i našu istrajnost. Ali nema sumnji. Naša podrška Ukrajini neće popustiti i nećemo se umoriti. U pitanju je sloboda - poručio je Bajden.

Ukrajina nikada neće biti ruska pobeda, rekao je predsednik SAD.

- Pre godinu dana ruski tenkovi su krenuli na Ukrajinu, a Ukrajina je i dalje slobodna. Bombardiraju škole, porodilišta, železničke stanice - rekao je Bajden.

Prethodno je predsednik Poljske Andžej Duda rekao da Ukrajina mora da pobedi u ovom ratu. On se zahvalio SAD i NATO za slanje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP/Michal Dyjuk

 

Duda je dodao da je Bajden dolaskom u Kijev pokazao da Ukrajina nije sama i da je podržava najvažnija zemlja na svetu.

Očekuje se da će Bajden izneti svoje viđenje rata u Ukrajini kao bitke za demokratiju tokom govora u glavnom gradu Poljske u okviru trodnevne posete toj zemlji, piše Bi-Bi-Si.

Bajden je sinoć sleteo u poljsku prestonicu Varšavu, a prethodno je vozom iz Ukrajine doputovao u Poljsku, preneo je Rojters.

Bajden će tokom posete Poljskoj obeležiti godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Podrška SAD Ukrajini ostaje snažna, izjavio je danas američki predsednik tokom razgovora sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u Varšavi, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP/Alastair Grant

 

- Kao što sam rekao predsedniku Zelenskom kada smo juče razgovarali u Kijevu, naša podrška Ukrajini ostaje nepokolebljiva - saopštio je Bajden.

Poseta predsednika SAD Džoa Bajdena Poljskoj važan je znak posvećenosti Sjedinjenih Država održavanju bezbednosti u Evropi, smatra poljski predsednik Andžej Duda.

Američki predsednik Džo Bajden sastao se danas u Varšavi sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u okviru serije razgovora i konsultacija sa liderima zemalja istočnog krila NATO, a u sklopu priprema za narednu fazu rata u Ukrajini.

Kako navodi AP, Bajdenovo obraćanje najavljeno za danas neće biti ''neka vrsta direktnog odgovora'' na Putinov današnji govor, u kojem je ruski lider poručiio da je ''nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju''.

Analitičari očekuju da će Bajden tokom obraćanja poslati "snažne poruke" o konfliktu u Ukrajini.

Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na samom kraju govora o stanju nacije.

Bajden je juče nenajavljeno posetio Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i obećao da ce SAD ostati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

 

 

 

Ostavite komentar