Vesti > Svet

KINA predložila MIROVNI plan za Ukrajinu, RUSI i NATO brzo reagovali

Oglasio se i Kijev, ali je, nažalost, pitanje koliko se on uistinu pita o ishodu rata

Izvor: K1info/Tanjug

24/02/2023 > 19:17

podeli vest:

KINA predložila MIROVNI plan za Ukrajinu, RUSI i NATO brzo reagovali
Foto: Tanjug/AP Photo/Russian Defense Ministry Press Service


Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je danas da Moskva ceni kineski mirovni plan za Ukrajinu i da je Rusija spremna da ostvari ciljeve specijalne voljne operacije političkim i diplomatskim sredstvima.

- Cenimo iskrenu želju naših kineskih prijatelja da pomognu sa miroljubivim rešenjem konflikta na Ukrajini - rekla je Zaharova, dodajući da to znači i priznavanje novih teritorijalnih realnosti u Ukrajini, prenosi Rojters.

Kina je danas objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu u Ukrajini i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

Kijev je saopštio da odbija mirovni plan ako on ne podrazumeva da Rusija povuče svoju vojsku na granice iz 1991. godine, ali istovremeno dodao da je otvoren za neke delove ovog kineskog predloga. No, koliko je realno da se Kijev išta pita u vezi sa tim, pokazaće istorija koju umesto njega ispisuju Sjedinjene Američke Države...

Sa druge strane, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je sumnju u kineski mirovni plan za Ukrajinu, ukazujući na to da Kina nije jasno osudila ruski napad.

On je prilikom gostovanja u estonskom Talinu rekao da signali koji stižu iz Kine o mogućoj prodaji oružja Rusiji razlog za zabrinutost, dodajući da bi to značilo podržavanje ilegalne invazije koja krši međunarodno pravo.

 

Ostavite komentar