Vesti > Svet

OKRUŽENI smo ČLANOVIMA PORODICA koji nam GOVORE gde su bili njihovi NAJMILIJI

Ispovest spasilaca koji danima tragaju za preživelima i ručno kopaju da bi stigli do njih ili žrtava, stanje u Turskojopisuju kao apokalipsu

Izvor: K1info/RINA

14/02/2023 > 22:34

podeli vest:

OKRUŽENI smo ČLANOVIMA PORODICA koji nam GOVORE gde su bili njihovi NAJMILIJI
Foto: RINA


Ceo region je dodatno potresen posle vesti da je kompletna devetočlana porodica Kilindžarslan poreklom iz Crne Gore stradala u razarajućem zemljotresu.

Spasioci iz ove nama susedne zemlje već danima su na terenu i iako umorni pomažu u izvlačenju žrtava i preživelih. Peti dan provode u Kahramanmarašu koji je potpuno uništen. Ne štede se i daju svoj maksimum kako bi izvukli što više živih iz ruševina.

- Nestao je ceo jedan kvart od 450 stanova. Samo u jednom danu izvukli smo više od 20 nastradalih u ovom razornom zemljotresu, zajedno sa kolegama iz susednih država - rekao je Goran Janković komandir Službe zaštite i spašavanja.

- Moram da naglasim da smo izvukli jedno dete ispod ruševina koje je bilo živo, i to u saradnji sa kolegama iz Tadžikistana - rekao je on.

Dodaju da će nastaviti da tragaju za preživelim osobama, dokle god budu imali snage svaki dan do kasno u noć. Nadaju se da bitku sa vremenom neće izgubiti.

- Još uvek se nadamo da ima preostalih živih osoba ispod ovih ruševina. Pratimo koliko god možemo, mada su veze dosta loše. Javljaju nam iz časa u čas da je dosta živih pronađeno, što nam i dalje uliva nadu da možemo spasiti još ljudskih života - dodao je on.

Tokom svog dugogodišnjeg rada i obuka prošli su mnogo teških sutuacija, ali stanje u Turskoj jednoglasno izjednačavaju sa apokalipsom.

- Okruženi smo članovima porodica koji nam govore gde se otprilike nalaze stanovi u kojima su živeli njihovi članovi. Mi pokušavamo ručno otkopavajući da dođemo do tih stanova i da utvrdimo da li su oni zaista tu. Mašine preuzimaju akciju rasčišćavanja do pozicije gde mi možemo ručno da čistimo teren i dođemo do zatrpanih - rekao je Goran Tripković iz Službe zaštite i spašavanja.

Samo pronalaženje osoba i rasčisćavanje terena otežava im jak vetar, koji diže prašinu gde je stotine objekata porušenih oko njih.

- Dodatno teška okolnost je što nema ni vode ni struje u okolini. Mi smo u skladu sa svim propisima poneli hrane i vode, koja će poslužiti u narednih 10 dana kako ne bismo bili na teretu države Turske - rekao je Janković.

 

 

 

Ostavite komentar