Vesti > Svet

Važan SVEDOK: Majk Pens dobio SUDSKI POZIV da svedoči u ISTRAZI Trampu

Sudski poziv označava važnu prekretnicu u dvogodišnjoj krivičnoj istrazi Ministarstva pravde

Izvor: K1info/Tanjug

10/02/2023 > 11:56

podeli vest:

Važan SVEDOK: Majk Pens dobio SUDSKI POZIV da svedoči u ISTRAZI Trampu
Foto: Tanjug/AP/Meg Kinnard


Bivši potpredsednik SAD Majk Pens dobio je sudski poziv od specijalnog tužioca pri Ministarstvu pravosuđa Džeka Smita povodom istrage o bivšem predsedniku Donaldu Trampu i njegovoj ulozi o neredima na Kapitolu 6. januara, rekao je neimenovani izvor za "CNN".

Kancelarija Smita traži dokumenta i svedočenje povodom 6. januara 2021. godine, kada su Trampove pristalice upale u Kongres, smatrajući da su predsednički izbori pokradeni i kada je život izgubilo petoro ljudi.

Od Pensa se traži da svedoči o svojim odnosima sa Trampom pre izbora u novembru 2020. godine i na dan nereda na Kapitolu.

Kako dodaje "CNN", sudski poziv označava važnu prekretnicu u dvogodišnjoj krivičnoj istrazi Ministarstva pravde, koju sada vodi specijalni tužilac, o pokušajima Trampa i njegovih saveznika da ometaju prenos vlasti nakon što je izgubio na izborima 2020. godine.

Pens je važan svedok, koji je u memoarima opisao neke od svojih interakcija sa Trampom u nedeljama nakon izbora.

U zavisnosti od njegovih odgovora, tužilaštvo ima opciju da zatraži od sudije da primora Pensa da odgovori na dodatna pitanja i da poništi Trampove privilegije izvršne vlasti.

"CNN" je u četvrtak izvestio da je Smit takođe pozvao bivšeg Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena povodom istrage o Trampu.

Brajen je tvrdio da ima privilegiju izvršne vlasti odbijajući da pruži neke od informacija koje tužioci traže od njega, rekao je izvor.

 


 

 

Ostavite komentar