Vesti > Svet

Sve OPASNOSTI zemljotersa u TURSKOJ: Oglasila se direktora NUKLEARNE elektrane Akuju

Nuklearka je projekat u izgradnji u skladu sa međuvladinim sporazumom, koji su Rusija i Turska potpisale 2010. godine

Izvor: K1info/Tanjug

06/02/2023 > 22:03

podeli vest:

Sve OPASNOSTI zemljotersa u TURSKOJ: Oglasila se direktora NUKLEARNE elektrane Akuju
Foto: Tanjug/AP/Khalil Hamra


Serija razornih zemljotresa koja je danas pogodila Tursku nije stvorila pretnju za nuklearne objekte u toj zemlji, uključujući i nuklearnu elektranu Akuju, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), a tosu potvrdili i iz Rosatoma.

- Do sada, nije bilo uticaja zemljotresa na nuklearnu bezbednost u Turskoj. Nuklearno regulatorno telo Turske prenelo je IAEA da zasad nema pitanja koja su pretnja radiološkoj bezbednosti - navela je IAEA na Tviteru.

Direktorka pomenute nuklearne elektrane Anastasija Zoteva rekla je da su se zemljotresi osetili i na lokaciji elektrane, ali da nije bilo oštećenja.

- Naši stručnjaci nisu otkrili nikakve poremećaje na građevinskim konstrukcijama, dizalicama, opremi - rekla je ona.

Nekoliko razornih zemljotresa od koji je najjači bio 7,7 stepeni Rihterove skale potresli su danas provinciju Kahramanmaraš na jugozapadu Turske, a mnoge zemlje, uključujući Rusiju, ponudile su svoju pomoć Ankari i Damasku posle te katastrofe.

Akuju je prva nuklearna elektrana koja je izgrađena u Turskoj, čija realizacija je u skladu sa međuvladinim sporazumom, koji su Rusija i Turska potpisale 2010. godine.

Predviđena je izgradnja četiri energetska bloka opremljena VVER reaktorima treće generacije ruske proizvodnje kapaciteta od po 1.200 megavata svaki.

U saopštenju rosatoma dodaje se da ovaj projekat u potpunosti finansira ruska strana, a Rosatom je većinski akcionar elektrane i zadužen za razvoj, izgradnju, održavanje, rad i razgradnju elektrane.

 

 

 

 

Ostavite komentar