Vesti > Svet

Erdogan proglasio SEDMODNEVNU ŽALOST zbog RAZORNIH ZEMLJOTRESA, u Turskoj i Siriji VIŠE OD 2.700 ŽRTAVA

Zemljotres jačine 7,7 po Rihteru pogodio je centralnu Tursku, objavio je EMSC

Izvor: K1info

06/02/2023 > 11:40 >> 21:30

podeli vest:

Erdogan proglasio SEDMODNEVNU ŽALOST zbog RAZORNIH ZEMLJOTRESA, u Turskoj i Siriji VIŠE OD 2.700 ŽRTAVA
Foto: Tanjug/AP


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan proglasio je sedmodnevnu žalost zbog katastrofalnog zemljotresa kod Gazijantepa prenela je Anadolija.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija minutom ćutanja odala je poštu žrtvama razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji.

Tursku su do sada pogodila tri razorna zemljotresa, a poslednji se, prema podacima sajta EMSC dogodio u blizini Istanbula i on je bio jačine 5,5 stepeni po Rihterovoj skali.

Prvi zemljotres je jutros posle 4 časa pogodio mesto blizu granice sa Sirijom i bio je jačine 7,8 po Rihteru, a do drugog je na došlo na udaljenosti od 67 kilometara severoistočno od Kahranmanmaraša, na dubini od dva kilometara,  navodi EMSC. 

Pogledajte snimak novog zemljotresa, u momentu dok je reporter izveštavao o posledicama prvog. 

Broj žrtava širom Turske i Sirije porastao je na najmanje 2.724 posle serije zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju.

Prema izveštaju agencija navodi se da je u Turskoj poginula 1.651 osoba, a njih 11.119 je povređeno. Ukupan broj poginulih u Siriji popeo se na 1.073, dok je povređena najmanje 2.461 osoba.

Prethodno je predsednik Turske Tajip Redžep Erdogan je rekao da je 5.383 ljudi povređeno u snažnom zemljotresu jačine 7,98 stepeni Rihterove skale, koji je rano jutros pogodio deo Turske u blizini granice sa Sirijom. 

Foto: Tanjug/AP

 

Zastrašujući prizori stižu iz Turske i Sirije ovog jutra, nakon tri katastrofalna zemljotresa u kojima je, prema prvim izveštajima, poginulo više od 1.000 ljudi.

Spasioci konstantno izvlače mrtve i povređene iz ruševina, a nekoliko gradova je potpuno uništeno.

Inače, posle najjačeg potresa od 7,8 po Rihterovoj skali, Tursku je pogodilo i nekoliko zemljotresa jačine između 4 i 5 po Rihteru. 

Prijavljeno je i da se hiljade zgrada srušilo na širokom području koje se proteže od sirijskih gradova Alepa i Hame do turskog Dijarbakira, na više od 330 kilometara udaljenosti. U Dijarbakiru, stotine spasilaca i civila formirale su redove preko olupine, pomerajući polomljene komade betona, kućne stvari i druge krhotine u potrazi za preživelima dok su bageri kopali ruševine.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj saopštio je da se u primorskom gradu Iskenderunu srušila se bolnica. Zemljotres je oštetio istorijski zamak koji se nalazi na vrhu brda u centru glavnog grada provincije Gazijantep, na oko 33 kilometra udaljenosti od epicentra.

Pomoć Turskoj ponudile su nemački kancelar Olaf Šolc i ruski predsednik Vladimir Putin. Spasilački timovi iz deset zemalja EU, kao i Srbije, regrutovani su i poslati u Tursku kao pomoć.

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar