Vesti > Svet

Italijanski MAFIJAŠ ubica UHAPŠEN posle 16 godina u Francuskoj: Radio kao pica majstor

Greko je pripadao organizovanoj kriminalnoj grupi Ndrangeta iz regiona Kalabrije

Izvor: K1info/b92.net

02/02/2023 > 22:21

podeli vest:

Italijanski MAFIJAŠ ubica UHAPŠEN posle 16 godina u Francuskoj: Radio kao pica majstor
Foto: Unsplash.com

Osuđeni italijanski mafijaški ubica koji je u bekstvu od 2006. uhvaćen je u Francuskoj gde se skrivao najmanje tri godine radeći kao pica majstor.

Hapšenje Edgarda Greka u Sent Etjenu drugo je hapšenje nekog istaknutog italijanskog mafijaša u poslednjih nekoliko nedelja.

Mateo Mesina Denaro je bio u bekstvu 30 godina, do trenutka kada je zadržan tokom posete klinici na Siciliji. Obojica su tražena zbog jezivih ubistava 1990-ih.

Dok je Mesina Denaro bio "šef nad šefovima" ozloglašene sicilijanske Koza nostre, Greko je pripadao organizovanoj kriminalnoj grupi Ndrangeta iz regiona Kalabrije sa dubokog juga Italije. Ndrangeta je sada najmoćnija mafija u Italiji i njeni pipci se protežu širom Evrope i Južne Amerike.

Foto: Pixabay.com

 

Šezdesettrogodišnji Greko je tražen zbog ubistva dva brata tokom "mafijaškog rata" dve bande početkom 1990-ih. Stefano i Đuzepe Bartolomeo su pretučeni na smrt u prodavnici ribe u malom gradu Kosenca januara 1991. Njihova tela nikada nisu pronađena i veruje se da su rastvorena u kiselini. Greko je bio deo rivalske bande, a optužen je i za pokušaj ubistva druge osobe kasnije te godine u istom gradu.

Kada je prvostepeni sudija 2006. za njim izdao nalog za hapšenje, Greko je pobegao. Osam godina kasnije, nastanio se u francuskom gradu Sent Etjenu, jugozapadno od Liona, da bi na kraju dobio posao pica-majstora u italijanskom restoranu.

Greko je preuzeo novi identitet, nadenuvši sebi ime Paolo Dimitrio.

Do sada je osuđen na doživotnu kaznu zatvora u Italiji, a za njim je bio izdat i evropski nalog za hapšenje.

Međutim, u julu 2021. bio je dovoljno siguran u vlastiti novi pseudonim da se čak pojavio u lokalnim novinama, hvaleći se u članku "regionalnim i domaćim receptima" njegovog restorana kao što su ravioli, rižoto i taljatele.

Greko, koji je koristio ime kriminalca iz Apulije na jugoistoku Italije, tada je nosio sedu bradu i naočare. U članku je nazvan Italijanom po rođenju, ali u srcu meštaninom Sent Etjena.

U saopštenju italijanske vojne policije navedeno je da su istražitelji od 2019. pratili Grekovu mrežu podrške, koja ih je na kraju preko Alpa dovela do Sent Etjena. Interpol je saopštio da je su i oni bili uključeni u operaciju protiv Ndrangete, dok su francuske vlasti vršile nadzor nad lokacijom Edgarda Greka.

Italijanska policija je potom potvrdila njegov identitet i krenula u akciju. Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi pohvalio je policiju što je privela pravdi jednog od najgorih italijanskih kriminalaca. Guverner regiona Kalabrija Roberto Okjuto rekao da je hapšenje podvuklo posvećenost Italije borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala.

 

 

 

Ostavite komentar