Vesti > Svet

U SAD traže spas u psihodeličnom NAPITKU: Koriste ga u CRKVAMA na obredima

Rastuća potražnja za ajahuaskom dovela je do toga da stotine crkava širom SAD nude napitke od te biljke

Izvor: K1info/Tanjug

02/02/2023 > 17:41

podeli vest:

U SAD traže spas u psihodeličnom NAPITKU: Koriste ga u CRKVAMA na obredima
Foto: Pexels.com


Predstavnici crkve Kolibri, u američkoj državi Juti na granici sa Arizonom daju posetiocima psihodelični napitak poznat kao ajahuaska da bi doživeli duhovno prosvetljenje, preneo je danas AP.

Ta crkva sledi rastući globalni trend okretanja ka čaju ajahuasci, u potrazi za duhovnim prosvetljenjem i iskustvom za koje kažu da ih približava Bogu više od tradicionalnih verskih službi, navodi agencija.

Veliki broj ljudi se nada da će psihodelični čaj izlečiti fizičke i mentalne tegobe nakon što konvencionalni lekovi i terapija nisu uspeli, prenosi američka agencija.

Njihovi problemi, pored ostalog, uključuju poremećaje u ishrani i depresiju.

Rastuća potražnja za ajahuaskom dovela je do toga da stotine crkava širom SAD nude napitke od te biljke, za koje zagovornici kažu da su zaštićene od krivičnog gonjenja na osnovu presude Vrhovnog suda iz 2006. godine.

U tom slučaju, ogranak brazilske ajahuaska crkve u Novom Meksiku dobio je pravo da koristi drogu kao sakrament - iako je njen aktivni sastojak i dalje ilegalan prema federalnom zakonu SAD. 

Foto: Unsplash.com

 

Naknadnom odlukom nižeg suda odlučeno je da ogranci druge ajahuaske crkve u Oregonu mogu takođe da koriste taj napitak.

U svakom većem gradu u SAD, svakog vikenda, postoji više ceremonija ajahuaske. Nije to samo dvaput godišnje”, rekao je Šon Mekalister koji predstavlja crkvu u Arizoni, u tužbi protiv savezne vlade nakon što je ajahuaska iz Perua zaplenjena u luci Los Anđelesa.

Ali sa porastom broja pro-psihodeličnih pokreta došlo je do pojačanog nadzora, a osim što su zaplenjene pošiljke ajahuaske iz Južne Amerike, pojedine crkve su prestale da rade zbog straha od krivičnog gonjenja. 

Takođe, postoji zabrinutost da bi te neregulisane ceremonije mogle predstavljati opasnost za pojedine učesnike, kao i da prednosti ajahuaske nisu dobro proučene, objavio je AP.

Napitak sadrži sastojke lišća grma iz amazonske prašume sa aktivnim sastojkom N-dimetiltriptaminom i vinovu lozu. 

 

 


 

 

Ostavite komentar