Vesti > Svet

Amerika, naravno: PODRŽAVAMO BRZI ULAZAK Švedske i Finske u NATO

Erdogan rekao da Švedska ne treba da očekuje podršku Turske posle protesta u Stokholmu na kojem je spaljena kopija Kurana.

Izvor: K1info

25/01/2023 > 08:00

podeli vest:

Amerika, naravno: PODRŽAVAMO BRZI ULAZAK Švedske i Finske u NATO
Foto: Pixabay.com


Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da SAD podržavaju brzi ulazak Finske i Švedske u NATO, nakon što je Helsinki saopštio da su trilateralni razgovori sa Turskom o zahtevu Finske i Švedske za pridruživanje tom vojnom savezu stavljeni na pauzu.

Prajs je na konferenciji za novinare više puta upitan o stavu Vašingtona o pristupanju Finske bez Švedske, ali je odbio da komentariše ono što je nazvao "hipotetičkim", a ne "aktuelnim pitanjem".

- Ovo je oduvek bila diskusija o Finskoj i Švedskoj... prelasku sa saveza od 28 na savez od 30. To je ono što želimo da vidimo - rekao je Prajs.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da Švedska ne treba da očekuje podršku njegove zemlje nakon protesta u blizini turske ambasade u Stokholmu na kojem je tokom vikenda spaljena kopija Kurana.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je da je potrebna vremenska pauza od nekoliko nedelja u razgovorima između Finske, Švedske i Turske u vezi sa planovima dve nordijske zemlje da se pridruže NATO.

 

 

 

Ostavite komentar