Vesti > Svet

Ledeni breg VELIČINE LONDONA odlomio se od Antarktika

Britanska istraživačka stanica Halley VI svakodnevno prati stanje ogromnog plutajućeg lednika

Izvor: K1info/rts.rs

24/01/2023 > 10:11

podeli vest:

Ledeni breg VELIČINE LONDONA odlomio se od Antarktika
Foto: Instagram britishantarcticsurvey

Ogroman ledeni breg veličine Velikog Londona odlomio se od ledene ploče Antarktika u blizini istraživačke stanice, što je drugi slučaj odvajanja leda tokom prethodne dve godine, istakli su istraživači.

Ledeni breg, veličine 1.550 kvadratnih kilometara odvojio se od 150 metara debele ledene ploče Brunt deceniju nakon što su naučnici prvi put uočili masivne pukotine.

- Slično odvajanje ledenog brega koji je bio veličine 1,270 kvadratnih kilometara desilo se pre godinu dana. Ovaj događaj je očekivan i deo je prirodnog toka lednika Bunt - rekao je glaciolog Dominik Hodžson.

 

 

Britanska istraživačka stanica Halley VI svakodnevno prati stanje ogromnog plutajućeg lednika, kao i rupture u ledu koje utiču na stanje lednika.

Profesorka Dejm Džejn Frensis, direktorka BAS-a, rekla je: - Naši glaciolozi i operativni timovi iščekivali su ovaj događaj. 

Mobilna istraživačka baza je premeštena u unutrašnjost iz bezbednosnih razloga još 2016. godine, jer su pukotine koje su se pojavile u ledu mogle da je preseku.

Zbog toga je osoblje u stanici samo tokom letnjeg perioda na Antarktiku, a to je od novembra do marta. U istraživačkoj stanici boravi 21 čovek.

Njihov zadatak je da održavaju napajanje i objekte koji omogućavaju daljinsko funkcionisanje naučnih eksperimenata tokom zime, kada je mrak 24 sata i temperatura padne ispod minus 50 stepeni Celzijusa.

 

 

 

Ostavite komentar