Vesti > Svet

KANADA PLAĆA skoro 3 milijarde dolara zbog ZLOSTAVLJANJA DOMORODAČKIH NARODA

Tužbu je 2012. godine podnelo 325 pripadnika Prvih nacija što je zbirni naziv za pripadnike domorodačkih naroda sa tla današnje Kanade

Izvor: K1info/Tanjug

23/01/2023 > 11:41

podeli vest:

KANADA PLAĆA skoro 3 milijarde dolara zbog ZLOSTAVLJANJA DOMORODAČKIH NARODA
Foto: Freepik.com


Kanada plaća 2,9 milijardi dolara kao kompenzaciju za gubitak jezika i kulture starosedelačkih naroda koji je prouzrokovao njen škoski sistem, preneo je BBC.

Tužbu za zlostavljanje domorodačkih Kanađana, što je za posledicu imalo gubitak jezika i kulture, podnelo je 2012. godine 325 pripadnika Prvih nacija, što je zbirni naziv za pripadnike domorodačkih naroda sa tla današnje Kanade.

Otprilike 150.000 dece naroda Prvih nacija, Metija i Inuita, oduzeto je od svojih porodica kako bi pohađalo obavezne državne interante od 19. veka do sedamdesetih godina prošlog veka, a mnoga deca su trpela fizičko, emotivno i seksualno zlostavljanje, prenosi britanski javni servis.

Foto: Freepik.com

 

Kanadski ministar za odnose krune i starosedelaca Mark Miler, ocenio je da novčana kompenzacija ''neće izbrisati ili nadoknaditi prošlost'', ali ''može da se pozabavi kolektivnom štetom koju je prouzrokovala kanadska prošlost''.

Poslednjih godina, autohtone zajednice pronašle su dokaze o stotinama neobeleženih masovnih grobnica na teritorijama internata, a stručnjaci procenjuju da je najmanje 3.200 dece umrlo u nekom od 130 internata.

U izveštaju Komisije za istinu i pomirenje objavljenom 2015, navodi se da je kanadski školski sistem prema deci autohtonih naroda sprovodio ''kulturni genocid'', navodi Bi-Bi-Si.

Foto: wikipedia.org

 

Pohađanje obaveznih internata bilo je deo kulturne politike koja je za cilj imala da asimiluje domorodačku decu i uništi njihovu kulturu i jezik.

Regionalni šef Skupštine Prvih nacija Britanske Kolumbije Šejn Gotfridson rekao je da je ''uvek bilo borbe'' za ljudska prava kanadskih starosedalaca.

- Ovo je početak nove ere za naš narod u Kanadi - rekao je Gotfridson.

Novac od kompenzacije biće usmeren u neprofitni fond namenjen podršci ''lečenju, obrazovanju, nasleđu, jeziku i dobrobiti'' starosedelačkih naroda u periodu od 20 godina, prenosi BBC.

 

 

 

Ostavite komentar