Vesti > Svet

Naša KRV je na vašim RUKAMA: Širom SAD protesti zbog ograničavanja PRAVA na ABORTUS

U Vašingtonu se okupilo nekoliko stotina demonstranata na Trgu Slobode, dok je u Medisonu, u državi Visoknsin, okupljeno više hiljada ljudi

Izvor: K1info/Tanjug

22/01/2023 > 22:44

podeli vest:

Naša KRV je na vašim RUKAMA: Širom SAD protesti zbog ograničavanja PRAVA na ABORTUS
Foto: Tanjug/AP/Morry Gash


Više od 200 marševa žena održava se u 46 država SAD, a demonstranti se žale na odluku Vrhovnog suda koji je ostavio svakoj američkoj državi pojedinačno da odluči da li će da dozvoli abortus ili ne, preneo je "Gardijan".

Otkako je Vrhovni sud doneo tu odluku 24. juna prošle godine, abortus je zabranjen ili znatno pooštren u 14 zemalja.

U Vašingtonu se okupilo nekoliko stotina demonstranata na Trgu Slobode, dok je u Medisonu, u državi Visoknsin, gde se održava glavni događaj, okupljeno više hiljada ljudi koji uzvikuju "nećemo zabranu na naša tela" i "naša krv je u vašim rukama", na 50. godišnjicu slučaja Rou protiv Vejda, čijom je presudom ženama omogućeno ustavno pravo na abortus, koju je, međutim, Vrhovni sud prošle godine poništio.

Predsednik SAD Džozef Bajden apelovao je danas na Kongres da usvoji zakon kojim se garantuje abortus na osnovu presude iz 1973. godine.

- Danas je trebalo da bude 50. godišnjica slučaja Roua protiv Vejda. Umesto toga, MAGA republikanci (MAGA - Trampov slogan u kampanji 'Učinimo Ameriku ponovo velikom') vode rat protiv prava žena da odlučuju o svom zdravlju. Ali, ova bitka nije završena - naveo je Bajden na Tviteru.

On je dodao da pravo žena da biraju ne može biti dovedeno u pitanje.

- Da budem jasan - oko toga nema razgovora. Nisam prestao da se borim za ženska prava na reprodukciju, niti ću ikada. Sada je vreme za Kongres da usvoji zakon kojim se štiti presuda iz 1973. godine - poručio je Bajden.

 


 

 

Ostavite komentar