Vesti > Svet

Ko je DIJABOLIK? Okrutni šef mafije dečaka istopio u KISELINI, kriv za DESETINE UBISTAVA

Šef Koza nostre je uhapšen u privatnoj klinici La Madalena u Palermu

Izvor: K1info/Tanjug

16/01/2023 > 12:06

podeli vest:

Ko je DIJABOLIK? Okrutni šef mafije dečaka istopio u KISELINI, kriv za DESETINE UBISTAVA
Foto: Tanjug/AP

Italijanska policija saopštila je danas da je u spektakularnoj akciji karabinjera i specijalne jednice GIS uhapšen Mateo Mesina Denara zvani Dijabolik, šef Koza nostre koji je 30 godina bio u bekstvu.

Mateo Mesina Denaro uhapšen je u privatnoj klinici La Madalena u Palermu. Istragom koja je dovela do hapšenja mafijaškog bosa Kastelvetrana koordinirali su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamenik tužioca Paolo Gvido, saopštila je italijanska novinska agencija ANSA.

Mateo Mesina Denara je sin starog mafijaškog bosa Kastelvetrana Čičia, istorijskog saveznika Totoa Rine Korleonesija.

Mateo Mesina Denaro bio je u bekstvu od leta 1993. godine, kada je u pismu napisanom njegovoj tadašnjoj devojci, Anđeli, nakon mafijaškog masakra u Rimu, Milanu i Firenci, najvio početak njegovog života kao Skerlet Pimpernel.

- Čućete za mene, slikaće me kao đavola, ali sve su to laži - pisao joj je, nagoveštavajući da je svestan da će njegovo ime ubrzo biti povezano sa ozbiljnim krvoprolićem. 

Šef mafije iz Trapanija osuđen je na doživotni zatvor za desetine ubistava, uključujući i ubistvo malog Đuzepea di Matea, sina Pentita zadavljenog i rastvorenog u kiselini posle skoro dve godine zatočeništva, za masakre iz 1992, koji su koštali života sudije Falkonea i Borselina, i za napade 1993. u Milanu, Firenci i Rimu.

Mesina Denaro je bila poslednja "prva veličina" šefa sicilijanske mafije.

U njegovom hapšenju tokom tri decenije učestvovale su stotine policajaca. Danas je hvatanjem, okončano njegovo 30 godina dugo bekstvo.

Mateo Mesina Denara spada u red rekordnih begunaca poput onog njegovih vernih saveznika Tota Rine, koji je izbegao lisice čak 23 godine, i Bernanda Provencana, koji je uspeo da izbegne zatvor čak 38 godina.

 

Ostavite komentar