Vesti > Svet

Putin naredio PREKID VATRE za BOŽIĆ, Ukrajina odbrusila: Napustite OKUPIRANE teritorije, pa će biti PRIMIRJA

Traži se način da pravoslavni vernici mogu da prisustvuju crkvenim službama 6. i 7. januara

Izvor: K1info/Tanjug

05/01/2023 > 18:37

podeli vest:

Putin naredio PREKID VATRE za BOŽIĆ, Ukrajina odbrusila: Napustite OKUPIRANE teritorije, pa će biti PRIMIRJA
Foto: Tanjug/Russian Presidential Press Office, Sputnik Pool Photo via AP


Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je danas ministru odbrane Sergeju Šojguu da uvede dvodnevni prekid vatre duž cele linije fronta sa Ukrajinom koji bi počeo sutra u 12 časova.

- S obzirom na apel njegove Svetosti Patrijarha Kirila, poručujem ministru odbrane Ruske Federacije da uvede režim prekida vatre na celoj liniji fronta u Ukrajini od podneva 6. januara do kraja 7. januara - saopštio je Putin, prenosi RIA novosti.

Ruske trupe moraju da prekinu vatru na 36 sati tokom Badnjeg dana i Božića.

Kremlj je naveo da u područjima borbenih dejstava živi veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje, pa Rusija poziva ukrajinsku stranu da im pruži mogućnost da „prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče, kao i na Dan rođenja Hristovog“.

Sa druge strane reagovao je savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak koji je saopštio da će do primirja doći tek kada Rusija napusti teritorije u Ukrajini koje je zauzela.

- Za razliku od Rusije, Ukrajina ne napada stranu teritoriju i ne ubija civile. Ukrajina na svojoj teritoriji uništava samo pripadnike okupacione vojske - napisao je Podoljak na svom nalogu na društvenoj mreži Twitter.

- Zadržite licemerje za sebe - zaključio je Podoljak.

Da podsetimo, ranije danas patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je pozvao na božićni prekid vatre u Ukrajini i Donbasu, istakavši da je to potrebno kako bi pravoslavni vernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

 

Ostavite komentar