Vesti > Svet

Država odlučila ZVANIČNO: Strancima ZABRANJENO da kupuju nekretnine

Cilj je da se više nekretnina stavi na raspolaganje lokalnom stanovništvu

Izvor: K1info/b92.net

05/01/2023 > 21:26

podeli vest:

Država odlučila ZVANIČNO: Strancima ZABRANJENO da kupuju nekretnine
Foto: Pixabay.com


Zabrana strancima da kupuju kuće i ostale stambene jedinice u Kanadi stupila je na snagu u nedelju, s ciljem da se više kuća stavi na raspolaganje lokalnom stanovništvu suočenom sa stambenom krizom.

Nekoliko izuzetaka u zakonu dopuštaju pojedincima kao što su izbeglice i stalni stanovnici koji nisu građani da kupuju kuće.

Krajem decembra Otava je takođe objasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske stanove, a ne na rekreacione objekte poput letnjih vikendica, prenose Nezavisne novine.

Privremenu dvogodišnju meru predložio je premijer Džastin Trudo tokom predizborne kampanje 2021. kada je zbog rastućih cena posedovanje kuće bilo van domašaja mnogih Kanađana.

- Poželjnost kanadskih kuća privlači profitere, bogate korporacije i strane ulagače - rekla je njegova Liberalna stranka u svom izbornom planu u to vreme.

- To dovodi do stvarnog problema nedovoljno iskorišćenih i praznih stanova, neobuzdanih špekulacija i vrtoglavog rasta cena. Kuće su za ljude, a ne za investitore.

Nakon izborne pobede 2021. godine, liberali su tiho uveli Zakon o zabrani kupovine stambenih nekretnina nekanađanima.

Velika tržišta poput Vankuvera i Toronta takođe su uvela poreze na nerezidente i prazne kuće.

Uprkos nedavnom procvatu, tržište nekretnina u zemlji ohladilo se za prodavače jer su hipotekarne stope sledile agresivnu monetarnu politiku Banke Kanade u pokušaju obuzdavanja inflacije, prenosi "Raw story".

 

 

 

Ostavite komentar