Vesti > Svet

NEREDI u centru Pariza: KURDI zahtevaju ODGOVORE posle UBISTVA trojice sunarodnika

Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje web stranice na okupljanje

Izvor: K1info/Tanjug

24/12/2022 > 14:37

podeli vest:

NEREDI u centru Pariza: KURDI zahtevaju ODGOVORE posle UBISTVA trojice sunarodnika
Foto: Tanjug/AP Photo/Lewis Joly


Predstavnici kurdske zajednice u Francuskoj okupili su se u centru Pariza na protestima na kojima traže odgovore povodom ubistva trojice Kurda u francuskoj prestonici.

Naoružani napadač je u petak izvršio ubistva u Kurdskom kulturnom centru i u obližnjem kafiću u prometnom delu 10. pariskog arondismana.

Policija je potom uhapsila 69-godišnjeg osumnjičenog napadača za koga vlasti navode da je nedavno pušten iz pritvora gde je čekao na suđenje zbog napada sabljom pre godinu dana na izbeglički centar u Parizu.

Pošto se više desetina pripadnika kurdske zajednice sukobilo sa policijom u petak popodne, Kurdski demokratski savet u Francuskoj (CDK-F) pozvao je preko društvenih mreža i svoje web stranice na okupljanje danas 24.12. u 12 časova na Trgu Republike, tradicionalnom mestu okupljana demonstranata u Parizu.

Na trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su se pojavili noseći zastave. Pariska tužiteljka Lor Beksio izjavila je u petak da je mogući motiv napada bio rasizam, ali kurdski predstavnici insistiraju da je reč o terorističkom napadu.

- Znamo da smo ugroženi. Kurdi uopšte, Kurdi aktivisti i militanti. Francuska ima obavezu da nas zaštiti - rekao je Berivan Firat, portparol CDK-F.

Jučerašnja ubistva u Parizu izazvala su strah u kurdskoj zajednici koja se pripremala za obeležavanje 10-togodišnjice od ubistva tri Kurdkinje u Parizu.

- Kurdska zajednica je u strahu, a već je bila traumatizovana trostrukim ubistvom 2013. godine. Potrebni su nam odgovori, podrška i pažnja - rekao je David Andic, advokat koji zastupa CDK-F.

 

 

Ostavite komentar