Vesti > Svet

Kriza u FRANCUSKOJ , demonstarcije ŠIROM zemlje - ima li MAKRONOVA vlada plan?

Masovni radnički protesti širom Francuske zbog povećanja cena i pada životnog standarda

Izvor: K1info

19/10/2022 > 19:00

podeli vest:

Kriza u FRANCUSKOJ , demonstarcije ŠIROM zemlje - ima li MAKRONOVA vlada plan?
Foto: Tanjug//Jeremias Gonzalez/AP


Demonstracije širom Francuske. Radnički protesti zbog pada standarda i rasta cena. Koliko je Francuza juče bilo na ulicama? Ima li Makronova vlada plan za ovu krizu? To su ovog jutra u Uranku na televiziji K1 bila pitanja za Ivicu Mladenovića, naučnog saradnika Instituta za filozofju i društvene nauke u Beogradu i predavača na Sorboni koji se u program uključio iz Pariza.

On je istakao da jedino što je jasno u ovom trenutku u Francuskoj je to da je nezadovoljstvo građana ogromno.

Foto: YouTube screenshot

 

- To nezadovoljstvo može da se artikuliše kroz nasilne demonstracije kao u slučaju "žutih prsluka" koji su izvojevali najveće koncesije u poslednjih 30 godina, a može i da se ne dogodi ništa. Da Makron i vlada operacionalizuju sve mere bez većeg otpora - smatra Mladenović.

- Mora se napraviti razlika između skupova u nedelju i od juče u Parizu, jer nisu isti organizatori. U nedelju je akcija bila fokusirana na Pariz i organizator je bila "Nepokorna Francuska", najjača partija levice. Na poziv se odazvalo oko 140.000 ljudi, pojedini sindikati i druge levičarske partije. Skup je imao naziv "Marš protiv skupog života i nereagovanja u rešavanju ekoloških problema". S druge strane, juče su bile akcije širom Francuske na kojima je prisustvovalo oko 300.000 ljudi, od čega oko 80.000 u Parizu, i sindikati su pozvali na generalni štrajk i blokadu radnih mesta. Šetnja ulicama je samo dodatni deo pritiska, ne i glavno oružje borbe.

Foto: Tanjug//Francois Mori/AP

 

Kako je Mladenović u Uranku kazao danas, sve je počelo pre oko četiri nedelje kada su radnici rafinerije Total blokirali preduzeće i tražili povećanje plata.

- Pobunili su se zbog toga što je inflacija oko šest odsto, a još nije kraj godine. Struja je poskupela oko 40 odsto, osnovne namirnice oko osam i tako dalje. U Parizu je trenutno stanje takvo da će uskoro biti organizovani novi štrajkovi ali ne organizuju se dan za danom, atomizovani su. Biće ih još. Sindikati se svakim danom sve više organizuju i pokušavaju da organizuju generalni štrajk. Juče nije uspeo zato što se nisu odazvali svi sindikati i svi radnici, radnici svih profesija. Što ne znači da neće.

Foto: Tanjug//Jeremias Gonzalez/AP

 
Makron nema legitimitet

Ivica Mladenović danas je na televiziji K1 kazao da nije jasno kako će se stvari nadalje odvijati.

- Razlog društvene i političke nestabilnosti je u tome što Makron uprkos tome što na poslednjim izborima nije dobio legitimitet, nastavlja sa politikom davanja privilegija bogatima i urušavanjem francuske socijalne države. On nema većinu u parlamentu. Zbog specifičnosti francuskog političkog sistema, predsednik je taj koji nominuje premijera i vladu.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju

Prema rečima predavača na Sorboni, usvajanje mere povećanja starosne granice za odlazak u penziju nema podršku većine u Francuskoj.

- To je iz moje perspektive antireforma. Bila je na dnevnom redu i pre kovida i izazvala ogromnu mobilizaciju građana protiv te mere. Kovid je stopirao nameru Makrona i njegove vlade da to sprovedu. Nakon izbora je opet aktualizovana ta priča. Suština je u tome da dve trećine građana ne podržava tu reformu. Jedini način da se to sprovede je na silu, odnosno dekretom, na šta po ustavu predsednik ima pravo. To je mogućnost da predsednik i premijer donose odluke bez konsultovanja skupštine, jer u skupštini nema većine za usvajanje te mere. Mislim da bi to dovelo do proširenja nezadovoljstva -  rekao je Mladenović.

Foto: Tanjug//Jeremias Gonzalez/AP

 
Veliko poskupljenje

Struja u Francuskoj je kod nacionalnog operatera poskupela 40 odsto.

- Kod alternativnih operatera će biti i veće. Još uvek nemamo tačne podatke o svim poskupljenjima. Uglavnom se u javnosti nagađa i situacija je nestabilna. Štrajk je krenuo pre četiri nedelje i u prethodne tri nedelje bio je veoma ograničen pristup benzinu, ali je pre nedelju dana vlada pristupila nasilnom deblokiranju štrajka organizovanjem popisa, zakonskim elementom koji je vlada iskoristila, tako da je sada manje-više normalizovan pristup benzinu. Građanima nije jasno kako će se to dalje odvijati jer su radnici rafinerije izrazito nezadovoljni tako da će i oni pristupiti verovatno nasilnim metodama u rešavanju problema.

Za Francuze nema zime?

Većina energetskog sektora u Francuskoj povezana je sa francuskim nuklearnim elektranama.

- Francuska je prilično autonomna u energetici. U štrajku su elektrane ali to nije povezano sa ratom u Ukrajini već sa nestabilnom socijalnom situacijom. Rukovodioci elektrana i rafinerija sebi povećavaju plate i do 50 odsto u situaciji kada je inflacija na rekordnom nivou i kada se urušava životni standard običnih građana.

 

 

 

Francuska politička elita kao i političke elite u drugim zapadnim zemljama apeluju na štednju energije, ali čini mi se da su građani svesni toga da je Francuska prilično nezavisna kada je reč o energetskom sektoru i da ne može doći do neke veće krize - rekao je Mladenović u Uranku.

 

 

 

 

Ostavite komentar