Vesti > Svet

Putin želi da se SUKOB u Ukrajini OKONČA: Što pre, to bolje

Ruski predsednik je naglasio da Ukrajina dobija novac od Rusije za tranzit gasa preko njene teritorije, uprkos tome što je naziva agresorom

Izvor: K1info/Tanjug

22/12/2022 > 19:45

podeli vest:

Putin želi da se SUKOB u Ukrajini OKONČA: Što pre, to bolje
Foto: Tanjug


Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je želju da se sukob u Ukrajini okonča što je pre moguće, posle gotovo deset meseci intenzivne borbe sa ukrajinskim snagama.

Putin je rekao da cilj Rusije nije da podstiče vojni sukob, već da okonča rat. 

- Tome težimo i tome ćemo nastaviti da težimo. Trudićemo se da to bude završeno što pre to bolje - rekao je Putin obraćajući se novinarima posle sastanka Državnog saveta.

Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

 

Putin je na konferenciji za novinare rekao da isporuka američkog protivvazdušnog raketnog sistema "Patriot" samo produžava sukob, prenose RIA Novosti. 

On je naglasio da se svi sukobi završavaju pregovorima i poručio Ukrajini da što pre to shvati to bolje. 

Ruski predsednik rekao je i da trenutna situacija u svetu neće sprečiti Rusiju da primeni svoje planove za budućnost, uključujući i one u 2023. godini.  Prioritet za narednu godinu, kako je naglasio, biće razvoj ruske infrastrukture.

- Šta je prioritet za 2023. Razvoj infrastrukture je obavezan - naglasio je on.

Putin je naveo da je ukrajinska odbrambena industrija svedena na nulu ili se brzo približava tom statusu, dok Rusija povećava svoje kapacitete.

- Uskoro neće ostati ništa od njihovih kapaciteta. A naši rastu - istakao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Phot

 

Naveo je i da Rusija ima kapacitete da proizvede oružje koje joj je potrebnoe.

- Neke stvari nam još nedostaju. Vidimo to, radi se o municiji, dronovima i tako dalje. Međutim, imamo kapacitete. Znamo ko šta može da proizvede, u kojim količinama i kada. Imamo finansijska sredstva da obezbedimo aktivnosti naučnih i tehnoloških centara i proizvodnih objekata. U stanju smo da to uradimo i to ćemo sigurno uraditi - naglasio je predsednik Rusije.

Putin je istakao i da vojni resursi zemalja NATO nisu ni blizu kraju, ali oružje sovjetske proizvodnje na zalihama je skoro potrošeno, jer ga je Rusija bukvalno zbrisala u Ukrajini.

On je istakao i da Ukrajina dobija novac od Rusije za tranzit gasa preko njene teritorije, uprkos tome što je naziva agresorom.

- Evo agresora Rusije, ali oni od nas dobijaju novac za tranzit. Mi im plaćamo. Uprkos tome što nas nazivaju agresorima, iako su i sami agresori u odnosu na Donbas. Mi se suprotstavljamo agresiji, a ne obrnuto, oni uzimaju novac. I njima je dobro - rekao je Putin i dodao da im novac ne smeta.

 

 

Ostavite komentar