Vesti > Svet

Bejden i Zelenski se obratili posle SASTANKA u BELOJ KUĆI: Bajden obećao Ukrajini protivvazdušni sistem PATRIOT

Ovo je prvo putovanje Zelenskog u inostranstvo od početka rata

Izvor: K1info/Tanjug

21/12/2022 > 22:31

podeli vest:

Bejden i Zelenski se obratili posle SASTANKA u BELOJ KUĆI: Bajden obećao Ukrajini protivvazdušni sistem PATRIOT
Foto: Tanjug/AP


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašington kako bi se zahvalio SAD na pomoći u ratu protiv Rusije

- Danas sam u Vašingtonu da bi se zahvalio američkom narodu, predsedniku i Kongresu na pomoći koja je Ukrajini preko potrebna. I takođe da nastavimo saradnju, kako bismo se približili našoj pobedi - napisao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Foto: Tanjug/AP

 

Ukrajinski predsednik uručio je ukrajinski vojni orden Krst zasluga američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i tom prilikom je izrazio veliku zahvalnost.

Zelenski je tokom njihovog sastanka u Beloj kući uručio Bajdenu medalju za koju je rekao da ju je poslao ukrajinski kapetan kome je ona uručena za zasluge u borbama ukrajinske vojske u regionu Donbasa, preneo je Si-En-En.

- Jedan momak koji je zaista heroj me je zamolio da vam donesem nagradu koju je od dobio. On je veoma hrabar, a rekao je da je želi da je uruči veoma hrabrom predsedniku - rekao je Zelenski.

Zelenski je prilikom dodele odlikovanja Bajdenu posebno zahvalio na velikoj podršci Ukrajini.

Foto: Tanjug/AP

 

Bajden je na sastanku poručio Zelenskom da SAD podržavaju pravedan mir za Ukrajinu i ocenio da Ukrajina nastavlja da impresionira ceo svet.

Prethodno je Bajden ukrajinskog predsednika koji boravi u poseti SAD dočekao pred svojom rezidencijom u centru američke prestonice.

Ovo je prvo putovanje Zelenskog u inostranstvo od početka rata.

Bajden obećao protivvazdušni sistem 

Američki predsednik obećao je ukrajinskom predsedniku da će SAD isporučiti Kijevu protivvazdušni sistem Patriot i da će „nastaviti da jačaju sposobnost Ukrajine da se brani – posebno protiv vazdušnih napada Rusije“.

- Biće potrebno neko vreme da se završi neophodna obuka za upravljanje sistemom, ali će rakete koje bude ispaljivao Patriot biti značajno sredstvo u odbrani Ukrajine - rekao je Bajden pred novinarima.

Bajden je tokom sastanka sa Zelenskim u Beloj kući rekao da Amerikanci obe političke partije stoje uz Ukrajince i da će zajedno sa međunarodnim saveznicima nastaviti da im pomažu, prenosi Si-En-En.

Predsednik SAD je na sastanku poručio Zelenskom da Amerika podržava pravedan mir za Ukrajinu i ocenio da Ukrajina nastavlja da impresionira ceo svet.

Foto: Tanjug/AP

 

- Vaše liderstvo kroz ova teška vremena inspiracija je za ceo svet - rekao je Bajden na početku obraćanja, misleći na Zelenskog.

On je dodao da mu je posebno drago što je uživo video svog ukrajinskog kolegu.

- Već 300 dana je prošlo od neizazvanog napada Vladimira Putina na Ukrajinu. 300 dana borbe ukrajinskog naroda koji je pokazao snažan otpor protiv okupatora - rekao je Bajden.

Predsednik SAD je zatim pohvalio Ukrajince i njihovu nesalomivu odlučnost tokom celog rata.

- Naš sastanak održan je u trenutku kada Putin ekspalira svoje napade. Užasno je to što radi - rekao je Bajden.

On je dodao da je Ukrajina porkosila svim očekivanjima Rusije.

- Putin nema nameru da zaustavi ovaj surovi rat - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Bajden se zatim osvrnuo i na nedavne napade Rusije na Ukrajinu rekavši da Rusija koristi zimu kao oružje.

- Treba svima da bude jasno šta Rusija radi. Ona namerno napada kritučnu infrastrukturu uništavajući njen enegretski sistem, kako bi ostavili građane bez struje i toplote tokom najhladnijih i najmračnijih meseci -rekao je on.

Rekao je i da će Agencija za međunarodni razvoj SAD (USAID) obezbediti 374 miliona dolara pomoći Ukrajini.

- Ovo će obezbediti hranu i pomoć za više od 1,5 miliona Ukrajinaca, što će im omogućiti pristup zdravstvenoj zaštiti, vodi za piće - rekao je Bajden.

Foto: Tanjug AP

 
Zelenski: Sistem Patriot je veoma važan za nas

Posle Bajdena javnosti se obratio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On se na početku obraćanja zahvalio SAD na slanju raketnog sistema "Patriot" koji će značajno pomoći u protivvazdušnoj odbrani zemlje.

- Bez obzira na promene u kongresu uveren sam da će Ukrajina nastaviti da ima podršku obe stranke u SAD - rekao je on.

On je zatim dodao da su SAD i Ukrajina postali partneri i saveznici.

U poslednjih 30 dana sukoba, SAD i Ukrajina su postali pravi partneri i saveznici. To sam osetio i tokom današnjeg razgovora - rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je zatim rekao da želi da istakne da je veliki broj roditelja tokom rata ostalo bez svoje dece.

- Žao mi je što danas mnogo pričam o deci. Mnogo roditelja je ostalo bez dece. Njima novac ništa ne znači, oni žive za osvetu - kaže Zelenski.

 

 

 

Ostavite komentar