Vesti > Srbija

ADIDAS SLANINA, prošarana sa četiri reda - majstorima zanata i ovog novembra PUNE RUKE POSLA

U čačanskom kraju se do Nove godine kolju svinje, koje su domaćini sami gajili u svojim oborima

Izvor: K1info/RINA

29/11/2022 > 19:15

podeli vest:

ADIDAS SLANINA, prošarana sa četiri reda - majstorima zanata i ovog novembra PUNE RUKE POSLA
Foto: RINA

Novembar je na kraju, a godinama unazad kroz Šumadiju u ovom periodu oštrili su se noževi, vatra je potpaljena ispod dva kazana u kojima se krčka mast, a na verigama okačen je pozamašan but.

Sve ovo govori samo jedno, da je došlo vreme svinjokolja. U čačanskom kraju od Mitrovdana do Nove godine opustoše se obori, jer nema domaćinstva koje nije odgojilo bar jednog tovljenika, a neki i više.

- Hranili smo svinje od marta, pa sve do sad. Mora biti dobro ugojena i masna, kako bi dala kvalitetno meso. Naše su dogurale i do 200 kila. Svinjokolj počinje krajem novembra, da bi spremili sve pre oštrih zimskih dana - kaže Milica Obradović iz sela Rakova.

Majstori svog zanata uređuju meso i prave specijalitete. Najveštiji i najiskusniji, Dejan Petrović, zadužen je za najteže radove jer od sirovog mesa pravi šnicle, pršute i nezaobilaznu slaninu.

- Najbolja je ona domaća zvana adidas. To je ona prošarana, vidi se da ima četiri reda, protkana od mesa i masti. Što je svinja deblja, to je i slanina bolja - kaže Dejan.

Dok majstori seku i sole meso, vredne domaćice zauzimaju poziciju uz kazan i peku čvarke koji se, kako kažu, zažute već posle nekoliko sati.

- Potrebni su umerena vatra i mešanje. Prave se najčešće duvan čvarci ili čips, ko kako voli. Ali, zna se da nema ništa ukusnije od ovog domaćeg specijaliteta - kaže Gorica Petrović.

Sve čarolije svinjokolja probaju se posle mesec dana, kad malo odstoje i dobiju prepoznatljiv ukus, boju i miris. Međutim, da bi domaćini bili siti, a mirni, obavezno je da veterinar pregleda meso, jer to je korak koji u procesu svinjokolja ne sme da se preskoči.

 

 

 

Ostavite komentar