Vesti > Srbija

Postupak protiv učenika koji su MALTRETIRALI PROFESORKU

Učenici su izmakli profesorki stolicu, koja je pala na pod, snimali je mobilnim telefonom i smejali se

Izvor: K1info/N1

17/11/2022 > 12:59

podeli vest:

Postupak protiv učenika koji su MALTRETIRALI PROFESORKU
Foto: Twitter screenshot


Protiv tri učenika Tehničke škole u Trsteniku pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak zbog incidenta, koji se dogodio u učionici škole 9. novembra. Učenici su izmakli profesorki stolicu, koja je pala na pod, snimali je mobilnim telefonom i smejali se.

Direktor škole Milan Glidžić za N1 kaže da će do sledeće srede biti doneta odluka o kazni za ove učenike i da je o slučaju obavešteno javno tužilaštvo, Centar za socijalni rad i školska uprava.

- Obavešteni su i roditelji, koji su iznenađeni i zgroženi postupkom svoje dece - ističe Glidžić.

Ceo slučaj, kako prenosi reporter N1, odigrao se u trećem razredu Tehničke škole u Trsteniku i to pred kraj nastave. Na snimku koji kruži društvenim mrežama videlo se kako trojica učenika razgovaraju sa nastavnicom. U jednom trenutku, čak dvojica učenika su snimala. Jedan je, kako se saznaje, prenosio uživo na društvenim mrežama ceo događaj, dok je drugi njegov drug snimao telefonom i posle prosledio snimak svojim prijateljima preko Viber grupe.

Na snimku, koji je poprilično uznemirio javnost Srbije, vidi se kako je učenik izmakao stolicu nastavnici koja potom pada.

 

Direktor Tehničke škole Milan Glidžić za N1 je rekao da je za ovaj incident saznao istog dana za vreme trajanja šestog časa, oko 18.15 sati. Kaže da je bila u pitanju slučajnost, da je došao u hitnu službu i tamo zatekao koleginicu sa sinom, a da ona srećom nije imala fizičke povrede.

Već sutradan je, kako dodaje, pokrenuo vaspitno disciplinski postupak, obavestio školsku upravu, javno tužilaštvo i Centar za socijalni rad.

Dvoje učenika koji su učestvovali u incidentu su maloletni dok je jedan punoletan.

- Obavili smo razgovore sa roditeljima, upućeni su im pisani pozivi. Roditelji dva učenika su se odvazvali, a jedan nije, po svemu sudeći, primio poziv - naveo je Glidžić.

On kaže i da je snimak nasilja dece prema profesorki video iste večeri oko 23 sata i da je njime „bio blago rečeno šokiran“.

- U saradnji sa ministarstvom prosvete preuzimamo sve mere u borbi protiv nasilja, gde se edukuju profesori, roditelji i učenici. Realizovali smo i platformu ‘Čuvam te’ gde su i roditelji u obavezi da postupaju…Idemo na seminari za borbu prtov nasilja bilo koje vrste. Tim za bornu protiv nasilja imao je obuku u školskoj upravi u Kruševcu, svi nastavnici prošli su i onlajn obuku za borbu protiv nasilja - naglasio je Glidžić.

- Učenici koji su učestvovali u incidentu nisu bili poznati po većim prekršajima u školi. Dešavalo se, kaže direktor da pobegnu sa časa pred pismeni zadatak ili usmeno odgovaranje zbog čega su dobijali neopravdane izostanke, ali ovako nešto ne… Ovo je prvi slučaj da se ovako nešto desilo, ja sam 30 godina u ovoj školi, navodi direktor.

Na pitanje da li učenici zbog incidenta mogu da budu isključeni iz škole, Glidžić kaže da postoji ta mogućnost, ali da su izvršili težu povredu i da će odluka tek biti doneta.

- Na predlog disciplinske komisije nastavničko veće donosi odluku o visini kazne - rekao je direktor i precizirao da se ta odluka očekuje sledeće srede.

 

Ostavite komentar