Vesti > Srbija

PANTER utekao i LOVCIMA i veterinarima kod APATINA: Nisu pomogle ni TERMALNE KAMERE

Angažovan stručni kadar da namami i uhvati životinju koja luta Apatinom

Izvor: K1info/blic.rs

12/11/2022 > 20:52

podeli vest:

PANTER utekao i LOVCIMA i veterinarima kod APATINA: Nisu pomogle ni TERMALNE KAMERE
Foto: Pixabay.com


Bura oko pojave crnog pantera u okolini Apatina se ne stišava, a posle lažnih informacija da je zver ubijena, stigle su i neke lepe vesti. Naime, konačno su se pokrenuli stručnjaci i rešili da termalnim kamerama snime životinju, kako bi je što pre uhvatili. Za danas je akcija potrage završena, ali stručne službe ostaju na terenu do daljnjeg.

Informacije je potvrdila i Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta Palić, koja je za Blic istakla i da su veterinari ovog Zoo vrta uključeni u potragu, odnosno, asistiraju drugim organima koji su na terenu i učestvuju u lociranju i hvatanju pantera.

Nemanja Ivanov, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu zadužen za inspekcijske poslove, kaže da su u potragu za panterom uključeni "Voda Vojvodine", Policijska stanica iz Apatina, "Vojvodina šume" i veterinar i timaritelj Zoo vrta s Palića.

- Ljubaznošću "Voda Vojvodine" dobili smo na raspolaganje dva lica koja upravljaju dronom sa termovizijskom kamerom i upravo smo pretražili širu okolinu Banje Junaković da bi probali da lociramo životinja. Evo pada noć, magla je i akciju zbog bezbednosti prekidamo, ali ostajemo do daljnjeg na terenu dok god ne uspemo da je lociramo i ne rešimo sve. Naš zadatak je da je uspavamo, mobilizujemo i da je smestimo negde bezbedno, a ukoliko se to pokaže nemoguće i neizvodljivo, prećićemo na drugu opciju i plan - kaže inspektor Nemanja Ivanov.

Šumarsko lovna inspekcija je svim lovačkim udruženjima i "Vojvodina šume" sa teritorije Zapadnobačkog okruga dala obaveštenje da se obrati pažnja na bezbednost, da se ne ide u pojedinačni lov.

- Nismo izveli zabranu, ali je skrenuta pažnja da ne idu ljudi sami u lov, baš zbog toga jer sumnjamo da je to mačka iz porodice većih mačaka, da je predator i izraziti lovac i da ne bi došlo do nekih nemilih događaja apelujemo na ljude da budu obazrivi - poručuje inspektor iz Novog Sada.

Na društvenim mrežama kruži snimak životinje koja ulazi u šumu. Krupnija životinja u daljini šeta po poljani. Korisnik koji je snimak postavio na društvenu mrežu napisao je da je prizor zabeležen u blizini Banje Junaković.

Opština Apatin izdala je danas saopštenje u kojem je navela da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, danas uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković.

- Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić - navodi se na sajtu Opštine Apatin.

 

Ostavite komentar