Vesti > Srbija

Pojavio se novi SNIMAK CRNOG PANTERA kod Apatina - stiglo HITNO UPOZORENJE

Mole se građani da izbegavaju šumu kod Apatina lovci upravo krenuli u hajku

Izvor: K1info/kurir.rs

12/11/2022 > 15:47

podeli vest:

Pojavio se novi SNIMAK CRNOG PANTERA kod Apatina - stiglo HITNO UPOZORENJE
Foto: PrintScreen


Opština Apatin upozorila je građane da je crni panter viđen u neposrednoj blizini Banje Junaković i apelovala na građane da se ne približavaju tom predelu.

- Obaveštavaju se građani da je crni panter, koji je nedavno viđen u atarima sela Sonte, danas uočen u neposrednoj blizini Banje Junaković. Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom i u pravcu Prigrevačke šume jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić - navodi se u saopštenju Opštine Apatin.

Snimak, koji objavio jedan čitalac, navodno je nastao u Banji Junaković u Apatinu. Iako su mnogi pomislili čak i da je ovo neslana šala, na video meterijalu se vidi velika crna životinja, nalink panteru, kako lagano hoda.

Podsetimo, Milan Mirić-Miki, vlasnik zoološkog vrta „Zoo Miki“, prvog privatnog zoološkog vrta i u nekadašnjoj Jugoslaviji, ujedno i saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, rekao je ranije da o postojanju ove zveri kod nas nema ranijih svedočenja.

- Ukoliko se u ovom slučaju radi o crnom panteru za kojim je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše nezvaničnim, informacijama zapravo pobegao iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Naime, mada se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ukoliko ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu da pruže ovakvoj vrsti predatora - kaže Mirić, koji ujedno tvrdi da ovakva zver ne bi predstavljala neku veliku opasnost po ljude:

- U slučaju susreta sa ljudima leopard, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, sam bi pobegao, a pre toga bi se svakako potrudio da ga niko ni ne vidi.

 

 

 

Ostavite komentar