Vesti > Srbija

STRUJA IPAK POSKUPLJUJE: Evo koliko će nam RAČUNI BITI VEĆI od Nove godine

Za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-sati mesečno, u februaru će stići uvećani računi za oko 370 dinara

Izvor: K1info/novosti.rs

12/11/2022 > 09:52

podeli vest:

STRUJA IPAK POSKUPLJUJE: Evo koliko će nam RAČUNI BITI VEĆI od Nove godine
Foto: Pixabay.com


Cena struje za domaćinstva i firme biće, najverovatnije, skuplja 10 odsto, od januara, saznaju Novosti.

Tako će privrednici umesto sadašnjih 95, električnu energiju plaćati 105 evra po megavat-satu. Za prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovat-sati mesečno, u februaru će stići uvećani računi za oko 370 dinara.

Građane sada megavat-sat struje, bez taksa i mrežarine, košta oko 41 evro. Na evropskom tržištu cena za isporuku u narednoj godini u sredu je iznosila oko 360 evra po megavat-času, a prethodnih dana se kretala do 400 evra.

U Uniji poslodavaca Srbije (UPS) rekli su za Novosti da će poskupljenje struje opteretiti naše privrednike, koji će od Nove godine imati nove izdatke i zbog povećanja plata, kao i viših cena sirovina koje se uglavnom uvoze.

U Privrednoj komori Srbije smatraju da je značajno da je poskupljenje ograničeno i da ćemo i dalje biti među zemljama sa najnižom cenom električne energije u Evropi, što je prednost u privlačenju stranih investicija.

Foto: Tanjug printscreen

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, krajem prošle nedelje rekao je da je moguće da dođe do povećanja cene struje, i da će se, kada se to desi, kretati između osam i deset odsto.

- Privrednici su svesni okolnosti, ali smatraju da je povećanje od 10 odsto veliko. To će dovesti do poskupljenja proizvoda i usluga koji zavise od energenata, što će dodatno pogurati inflaciju. UPS stalno ističe potrebu da se napravi razlika između privrednika, jer nisu svi u istoj situaciji - rekao je Nebojša Atanacković iz UPS.

On je objasnio da bi za one firme, u čijem je procesu proizvodnje udeo potrošnje električne energije veliki, i koje ne mogu da pređu na druge izvore energije, država trebalo da učini određene ustupke kako njihova cena proizvodnje ne bi mnogo rasla.

S druge strane, Atanacković navodi da će, računajući i novo poskupljenje od januara, cena struje za privrednike da se poveća za više od 100 odsto za godinu dana. Koštaće 105, a ranije je bila 50 evra po megavat-satu. Prvo je, kako podseća, cena porasla na 75, zatim na 95 evra po megavat-času, a sada će još 10 odsto. On je ocenio da do tih poskupljenja dolazi relativno brzo.

Prema njegovim rečima, za razliku od gasa i nafte i derivata gde je Srbija zavisna od uvoza, u proizvodnji električne energije država značajno učestvuje i tu ima mogućnosti da više utiče na cenu.

Foto: Unsplash.com

 
NISKA CENA PRIVLAČI INVESTITORE

Kako ukazuje pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, poskupljenje električne energije znači dodatni trošak za privredu, ali je i dalje to razumno povećanje imajući u vidu cene struje na evropskoj berzi.

- Oko 3,5 milijardi evra investicija je došlo ove godine, što je više nego lane.  Jedna od prednosti koje Srbija koristi za privlačenje investitora je i ta što je cena struje u našoj zemlji relativno niska, a i sa povećanjem od 10 odsto ona ostaje na tom nivou. Poskupljenje je očekivano, i time se daje prostor i vreme privrednicima da se prilagode, jer će cene energenata ostati povećane - naveo je za "Novosti" Bojan Stanić iz PKS.

PROIZVODI I USLUGE

Srpski biznismen Miroljub Aleksić, čije kompanije posluju u ugostiteljsko-hotelskom sektoru, konditorskoj industiriji i u oblasti trgovine, ocenio je da će poskupljenje struje za privrednike sigurno podići cene proizvoda i usluga.

- Ovo je neizdrživo. Svi nameti, porezi, takse, energenti sa godinama se povećavaju. Cene sirovina, kao i svih inputa, pa tako i prehrambenih proizvoda su porasle za više od 50 odsto. Biće podignuta i minimalna plata. Jedino se kurs evra ne menja već 10 godina - rekao je Aleksić.

Prema Aleksićevim rečima, to su makaze koje uništavaju izvozno orijentisana domaća preduzeća, privrednike i poljoprivrednike i naglašava da je sve podređeno uvoznom lobiju. Svaki izvoznik, kako objašnjava, prodaje evre za 50 odsto vrednosti i time plaća sve dinarske dažbine i energente.

 

Ostavite komentar