Vesti > Srbija

Spoljni stručni nadzor ISPITUJE SMRT MLADIĆA tokom kolonoskopije u Ćupriji

Inspekcija Ministarstva zdravlja kaže da je komplikacija tokom kolonoskopije mladića odmah otkrivena, na redu je spoljni stručni nadzor

Izvor: K1info/Tanjug

03/11/2022 > 17:25

podeli vest:

Spoljni stručni nadzor ISPITUJE SMRT MLADIĆA tokom kolonoskopije u Ćupriji
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da inspekcija resornog minsitarstva ispituje slučaj Ćuprija, odnosno smrt mladića iz Svilajnca, koji je posle komplikacija tokom kolonoskopije u bolnici u Ćupriji, prebačen u Kragujevac, a potom u Beograd, gde je preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ministarka je navela da će odgovor na pitanje odakle su se pojavile ostale komplikacije, morati da pruži spoljni stručni nadzor.

Navela je i da očekuje da sledeće sedmice, na njeno insistiranje, inspekcija poseti Ćupriju, Kragujevac, ali i Klinički centar Srbije kako bi se dobila potpuna slika svega šta se dešavalo.

- U sastavu komisije biće anestezilog, opšti hirurg i gastroenterolog. Sačekaćemo mišljenje stručnih ljudi - rekla je Grujičić.

Inače, mladić je u prošli ponedeljak u Opštoj bolnici u Ćupriji podvrgnut kolonoskopskom pregledu, a zbog nastalih komplikacija, prebačen je u Klinički centar u Kragujevcu, a zatim u u Beograd.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Mediji su, pozivajući se na članove njegove porodice, preneli da je mladiću tokom kolonoskopije u Ćupriji probušeno tanko i debelo crevo, te da je imao oštećenja jednjaka i plućnog krila.

Govoreći o pojavi respiratornog sinicijalnog virusom (RSV) na Dečjoj klinici niškog Kliničkog centra, Grujičić je novinarima rekla da su u toj ustanovi preduzete sve mere i naglasila da su zaražene bebe dobro.

U drugim kliničkim centrima u Srbiji nema pojave tog virusa, napomenula je ministarka.

- To su stvari koje se dešavaju, ali bi ih u državnom zdravstvu trebalo svesti na minimum - rekla je Grujičić.

Do sada vakcinisano 45 beba iz unutrašnjosti

Očekuje se da će još 40 beba iz unutrašnjosti primiti BCG vakcinu sledeće sedmice, rekla je Grujičić.

Ona je dodala da jedan broj ove dece ima prehlade i da će njihovi pedijatri proceniti kada će primiti vakcinu i naglasila da nije kasno da se deca vakcinišu do kraja prve godine života.

Kada je u pitanju vakcinisanje dece iz Beograda rekla je da će ubrzo obavestiti javnost o tome koliko je njih vakcinisano.

Podsetila je na to da su bebe umesto BCG vakcine primile fiziološki rastvor koji nije opasan po zdravlje dece.

Grujičić je ranije saopštila da je 600 beba koje su rođene na klinici Narodni front umesto BCG vakcine protiv tuberkuloze, primilo fiziolološki rastvor.

 

 

 

Ostavite komentar