Vesti > Srbija

SAZNAJEMO: Nema PRODUŽENJA roka za popis, posao će BITI ZAVRŠEN do 31. oktobra

Neki popisivači su sporiji i vreme koje je potrebno da se završi popisivanje zavisi od veštine popisivača, ali imamo rešenje, kažu u RZS

Autor: Mina Duduković

19/10/2022 > 07:46

podeli vest:

SAZNAJEMO: Nema PRODUŽENJA roka za popis, posao će BITI ZAVRŠEN do 31. oktobra
Foto: Shutterstock


U Srbiji je do utorka popisano četiri miliona građana u okviru popisa stanovništva, stanova i domaćinstava, koji je počeo 1. oktobra i traje do 31. oktobra. Iako se pojavila informacija da popisivači svoj posao neće uspeti da završe do predviđenog roka, k1info saznaje da to nije tačno i da sve teče po planu i predviđenim rokovima. 

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva pri Republičkom zavodu za statistiku Ljiljana Đorđević kaže da se popis radi predviđenom dinamikom i da sve teče onako kako je i predviđeno.

- Činjenica je da su neki popisivači sporiji i da vreme koje je potrebno da se završi popisivanje zavisi od veštine popisivača, ali i od  toga koliko je sagovorniku potrebno vremena da odgovori na pitanja. Zbog toga na opštinama gde popisivanje ide malo sporije od predviđenog, šaljemo one popisivače koji su spretniji i kojima to ide brže, kako bi se ispunio planirani broj popisanog stanovništva na jednoj opštini na dnevnom ili nedeljnom novou - kaže Đorđević. 

Foto: Shutterstock

 

Popisivači kreću sa radom najranije u osam ujutro, a posete domaćinstvima završe do osam uveče, sa pauzom u vreme ručka, kada i oni mogu malo da odmore. 

Podsetimo, popis stanovništva počeo je 1.oktobra, a svaki dan u 8 časova izlazi oko 15.000 obučenih popisivača na teren, koji  popisuju metodom od kuće do kuće.

Prvi put u našoj popisnoj praksi, odgovore ispitanika se unose u elektronske upitnike pomoću laptopova. Popisni formulari koji se popunjavaju imaju 69 pitanja.

Za ovaj popis ubačeno je jedno novo pitanje na koje će prvi put odgovarati muškarci - koliko imaju biološke dece,  a omogućeno je i da građani koji su u inostranstvu popisnicu popune elektronski na sajtu Zavoda za statistiku.

Radi ekonomičnog i efikasnog daljeg rada na prikupljanju podataka, kako u ovogodišnjem Popisu stanovništva, stanova i domaćinstava, tako i u predstojećem Popisu poljoprivrede 2023, rukovodstva Republičkog zavoda za statistiku i JP Pošta Srbije, dogovorili su i učešće zaposlenih u Pošti Srbije u prikupljanju podataka na terenu, u svojstvu popisivača.

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva pri Republičkom zavodu za statistiku Ljiljana Đorđević objasnila je ranije da je popis moguće uraditi putem telefona sa popisivačem samo u tri izuzetne situacije.

- S obzirom na to da kod nekih starijih građana postoji strah od zaraze koronom, kao i strah od puštanja popisivača u dom, u tom slučaju može da se popis odradi telefonskim putem. Takođe, ukoliko neko od članova domaćinstva u trenutku dolaska popisivača ima kovid, u tom slučaju je isto u dogovoru s popisivačem moguće odraditi anketu preko telefona - rekla je ona.

 

 

 

 

Ostavite komentar