Vesti > Srbija

PATRIJARH PORFIRIJE uveden u tron U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI

46. po redu patrijarh, danas je svečano uveden u tron patrijarha srpskih u Pećkoj patrijaršiji

Izvor: K1info/Tanjug

14/10/2022 > 07:35

podeli vest:

PATRIJARH PORFIRIJE uveden u tron U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI
Foto: Tanjug/Zoran Žestić


Patrijarh Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko - primorski Joanikije.

Mitropoliti su uručili 46. patrijarhu i 57. poglavaru Srpske pravoslavne crkve simbole patrijarha - panagiju, odnosno ikonu koju episkop nosi na prsima, a na kojoj je predstavljena Bogorodica sa malim Hristom na rukama, dok je na drugoj strani Isus Hristos ili Sveta Trojica u vidu tri anđela, zatim žezal - štap i svečanu odeždu - zelenu mandiju.

Uvođenje u tron pratili su povici prisutnih „aksios“ (dostojan), a ovim činom, po vekovnoj tradiciji SPC, zaokružen je proces Porfirijevog preuzimanja dužnosti srpskog prvojerarha.

 

09.15 - Patrijarh uveden u tron

08:55 - Počela liturgija u Pećkoj patrijaršiji
Sveta arhijerejska liturgija, kojom počinje čin ustoličenja patrijarha srpskog Porfirija, održava se u Pećkoj patrijaršiji.

8.54 - Prisutni i predstavnici Kfora
U Pećku Patrijaršiju pristigli su i predstavnici KFOR-a.

8.43 - Vladike ušle u Pećku Patrijaršiju
Vladike Srpske Pravoslavne crkve došle su u Pećku Patrijaršiju gde će početi liturgija. Među pristunima je nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, 46. po redu, danas će biti ustoličen u manastiru Pećka Patrijaršija, a u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijarha srpskih trebalo bi da ga uvedu dva najstarija arhirejeja, što su po godinama mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije.

 

Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, slavu Pećkog manastira, patrijarh Porfirije služiće svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i tom prilikom, po tradicionalnom posledovanju biće obavljen svečani čin ustoličenja patrijarha Porfirija u najsvetiji tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijaraha srpskih.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu Svetog Save, prvog arhiepiskopa SPC, patrijarha Irineja koji je preminuo 20. novembra 2020. godine.

 

Izabran je za patrijarha na Saboru Srpske pravoslavne crkve održanog 18. februara 2021, a dan kasnije uveden je u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u Sabornoj crkvi u Beogradu čemu je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi visoki zvaničnici Srbije i iz regiona, kao i predstavnici drugih verskih zajednica.

Patrijarh Porfirije posetio je Kosovo i Metohiju nekoliko puta od kada je izabran za patrijarha, a govoreći o južnoj pokrajini tokom prve besede, kazao je da je Kosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, da je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici.

Povodom ustoličenja, patrijarh Porfirije stigao je na Kosovo i Metohiju juče i prvo je posetio Saborni hram Svetog Ðorđa u Prizrenu gde je svečani čin doksologije služio episkop novobrdski arhimandrit Ilarion, u prisustvu mitropolita budimpeštanskog i mađarskog Ilariona iz Ruske pravoslavne crkve, episkopa i monaštva Srpske pravoslavne crkve, učenika Prizrenske bogoslovije i vernika.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Tokom besede, patrijarh Porfirije poručio je da život episkopa i monaštva SPC, kao i srpskog naroda na KiM, njihovo postojanje, podvizi i molitve koje upućuju Gospodu sa te svete zemlje, podrška su ne samo njemu lično, nego čitavoj pomesnoj Crkvi i Crkvi uopšte, ali i šire od toga, saopšteno je iz SPC.

- To je podrška čitavom svetu u nastojanju i u borbi za istinski i pravi mir među ljudima i to suštinski mir - mir Božji, mir Hristov - kazao je Porfirije.

Naveo je da upravo na Kosovu razumemo šta znači pobeda, šta znači tajna vaskrsenja, jer tu postoji krst Hristov koji nose oni koji žive u južnoj pokrajini znajući da se već u krstu sadrži sila pobede Hristove, što je, kako je istakao, sila vaskrsenja.

Istog dana, patrijarh je u večernjim satima stigao u Pećku patrijaršiju.

Pećka patrijaršija je tradicionalno sedište u kojoj su vekovima ustoličavani srpski patrijarsi, a ujedno je i naziv za Srpsku patrijaršiju, odnosno Srpsku pravoslavnu crkvu i to u periodu od 1346. do 1766. godine kada je kao pomesna crkva imala stepen patrijaršije i svojstvo autokefalnosti.

Foto: Shutterstock

 

Sedište Pećke patrijaršije je bilo u Pećkom manastiru, a osnovni naslov poglavara bio je arhiepisop pećki i patrijarh srpski.

Istorija Pećke patrijaršije deli se na tri perioda i to tako da prvi obuhvata period od 1346. do 1463. godine, zatim od 1463. do 1557. i od 1557. do 1766.

Krajem 14. veka i tokom 15. veka, sve episkopije potpale su pod novouspostavljenu tursku vlast, a period borbe za opstanak Pećke patrijaršije započeo je nakon smrti srpskog patrijarha Arsenija II, 1463. godine.

Dva veka nakon toga, česti ustanci i seobe Srba iz Osmanskog carstva oslabile su srpsku crkvu i uzdrmale samostalnost Pećke patrijaršije koju su 1766. godine uspeli da ukinu fanarioti zajedno sa turskim vlastima.

Kasnije su u Pećkoj patrijaršiji ustoličeni i njegovi naslednici na tronu Svetog Save - patrijarh Varnava 6. jula 1930, patrijarh Gavrilo početkom avgusta 1938, patrijarh German 29. maja 1960, patrijarh Pavle u julu 1994. godine i patrijarh Irinej u oktobru 2010.

 

 

 

Ostavite komentar