Vesti > Srbija

OPREZ, VREME JE OPASNO PO ZDRAVLJE! Doktorka savetuje kako da se ZAŠTITIMO od VRELOG TALASA, oni su posebno UGROŽENI

Najugroženiji su najmlađi, odnosno bebe i stari građani

Izvor: K1info

Autor: K1info

19/06/2024 > 11:05

podeli vest:

OPREZ, VREME JE OPASNO PO ZDRAVLJE! Doktorka savetuje kako da se ZAŠTITIMO od VRELOG TALASA, oni su posebno UGROŽENI
Foto: Freepik.com


Zbog visokih temperatura vazduha, koje će narednih dana iznositi i 40 stepeni Celzijusa, bez preke potrebe ne treba izlaziti napolje u periodu od 10-17, pa i 18 časova, treba piti najmanje 1,5 litar tečnosti, a klimatizivati prostorije za pet do sedam stepeni niže od spoljašnjih, izjavila je danas Jelena Vukotić iz DZ Zvezdara.

Vukotić u izjavi za Tanjug podseća da su najčešće, a ujedno i najozbiljnije posledice visokih temperatura, sunčanica i toplotni udar.

- Temperature više od 30 stepeni traju kontinuirano duže od tri dana, te ih sa pravom nazivamo toplotnim talasima - rekla je dr Vukotić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitutu odraslog stanovništa DZ Zvezdara. Ona ističe da ovakvi klimatski uslovi ne odgovaraju ni potpuno zdravoj populaciji, a najugroženija su deca, trudnice, stariji građani odnosno hronični bolesnici.

- Među njima najugroženiji su najmlađi, odnosno bebe i stari građani - rekla je Vukotić.

Ona je objasnila da su mehanizmi nastanka sunčanice i toplotnog udara različiti, "zato ne predstavljaju kako mnogi pogrešno misle, isto stanje”.

- Sunčanica je najčešća posledica direktnog izlaganja glave suncu, najčešće potiljka glave i vrata. Najčešće pogađa neoprezne kupače, šetače u nepreporučeno doba dana od 10-17 časova, starije ljude koji moraju da izađu, a ne nose šešire sa većim obodom, svetle boje - rekla je dr Vukotić.

Prema njenim rečima, simptomi sunčanice su glavobolje, malaksalost, zujanje u ušima, vrtoglavica, crvena i vlažna koža, ponekad i povišena temperatura tela, pa i osećaj mučnine, povraćanje, zatim i nesvestica, gubitak svesti i ukoliko se ne reaguje na vreme, kome pa i smrti.

- Bitno je odmah izlozenog skloniti u hlad, ili odvesti u zamracenu prostoriju i davati mu gutljaj po gutljaj blago rashlađene tecnosti. Nikako kafe i alkohola. Na čelo i potiljak rashlađene obloge menjati na 5-10 minuta. Ukoliko je konfuzan, povraća, odmah pozvati Hitnu pomoć i ukoliko izgubi svest staviti ga na bok i pratiti ritam disanja - rekla je dr Vukotić.

- Ukoliko dođe do zastoja- preduzeti mere reanimacije do pristizanja ekipe Službe hitne pomoći - rekla je dr Vukotić. ,

Foto: Shutterstock

 

- Toplotni udar za razliku od sunčanice ne nastaje direktnom izlaganjem suncu i sunčevoj toploti, već ili ličnim zagrevanjem u ovakvim vremenskim neprilikama, vežbanjem, trčanjem, radom na građevini, u pekari, radom pored mašina i peći koje emituju toplotu i posledično velikom zagrevanju organizma - rekla je dr Vukotić.

Najvažniji znakovi toplotnog udara su, kako kaže, izuzetno visoka temperatura tela i preko 41 stepena Celzijusa -hipertermija, zatim gubitak znojenja, koža je izuzetno topla, crvena, ali suva i grčeva mišića, gubitka tečnosti, elektrolita tj konvulzija.

- Ukoliko se primeti bilo koji znak toplotnog udara, ili se zna da je unesrećeni bio izložen naporu i visokoj temperaturi odmah treba pozvati Hitnu pomoć, a zatim pristupiti rashlađivanjem tela unesrećenog, ventilatorom ukoliko ga ima ili napraviti promaju, ukoliko ima svesti gutljaj po gutljaj tečnosti, stavljati hladne - ledene obloge u pregibe - lakat, potpazušne jame, podkolenične jame jer je tu krv najbliža spoljašnjosti, a ukoliko je bez svesti uz svo rashlađivanje takođe ga okrenuti na bok u ”koma” položaj i ukoliko prestane da diše pristupiti merama reanimacije, sve dok ne stigne Hitna pomoć - rekla je dr Vukotić.

- Opšti saveti svim građanima u ovakvim visoko ozbiljnim vremenskim prilikama su uzimati minimalno 1,5 litar tečnosti, bez preke potrebe ne izlaziti napolje u periodu od 10-17 časova, pa i 18 časova, klimatizivati prostorije za pet do sedam stepeni niže od spoljašnjih temperatura,ali ne više i 10-15 minuta pre izlaska isključiti klimu da bi se organizam adaptirao, pa tek onda napustiti svoje boravište i drugo - rekla je ona.

Ostavite komentar