Vesti > Srbija

Danas slavimo svetca koji je ISCELJIVAO BOLESNE! Izgovorite ovu besedu o OČUVANJU SRCA

Devetnaesti dan meseca juna u kalendaru Srpske pravoslavne crkve posvećen je prepodobnim Visarionu i Ilarionu Novom

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

19/06/2024 > 08:14

podeli vest:

Danas slavimo svetca koji je ISCELJIVAO BOLESNE! Izgovorite ovu besedu o OČUVANJU SRCA
Foto: Shutterstock


Prepodobni Visarion rođen je i vaspitan u Misiru. Rano se odao duhovnom životu i "ne ukalja duhovnu odeždu u koju se obuče krštenjem svetim". Posetio je svetog Gerasima na Jordanu, i slušao je svetog Isidora Pelusiota. 

Telo svoje pobeđivao je velikim postom i bdenjem, no svoj podvig skrivao je po mogućstvu od ljudi. Jedanput je četrdeset dana stajao na molitvi ne jedući i ne spavajući. Jednu haljinu nosio je i leti i zimi. Imao je veliki dar čudotvorstva.

Stalnog mesta prebivanja nije imao, nego je do duboke starosti živeo po gorama i dubravama. Isceljivao je bolesne i činio mnoga druga čudesa na korist ljudi a na slavu Boga. Upokojio se mirno 466. godine.

Foto: Pixabay.com

 

Pored njega, slavimo i prepodobnog Ilariona Novog. Bio je učenik Grigorija Dekapolita i ugledao se na Ilariona Velikoga, čije je i ime uzeo. Moćan u molitvi, istrajan i hrabar u stradanju. Bio je vidovit i prozorljiv: video angele Božje gde odnose na nebo dušu svetog Teodora Studita. Ugodivši Bogu, upokojio se u carstvu nebeskom 845. godine

Beseda na današnji dan govori o čuvanju srca:

Svrh svega što se čuva čuvaj srce svoje, jer iz njega izlazi život. U srcu je volja, u srcu je ljubav, u srcu je um. Od dobrog srca izlazi: mir, trpljenje, dobrota, milost, vera, krotost, uzdržanje.Kao što zmija čuva glavu, tako i ti, sine, čuvaj srce svoje. Svrh svega što se čuva čuvaj, sine, srce svoje! Jer u njega ulazi i iz njega izlazi život, koji je od živoga Boga.

Ostavite komentar