Vesti > Srbija

Situacija na rekama se SMIRUJE! NE OČEKUJU SE bujične poplave u Srbiji narednih 24 časa

Oprez će biti neophodan u istočnom delu Srbije

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

23/05/2024 > 15:59

podeli vest:

Situacija na rekama se SMIRUJE! NE OČEKUJU SE bujične poplave u Srbiji narednih 24 časa
Foto: Shutterstock


Hidrolog Republičkog hidrometerološkog zavoda (RHMZ) Dejan Vladiković rekao je danas da su  na nekoliko reka u Srbiji zabeleženi umereni porasti vodostaja, ali da se ne očekuju poplave.

Vladiković je za Tanjug rekao da se u naredna 24 časa ne očekuju ni bujične poplave, i da je RHMZ povukao upozorenje od opasnosti od bujičnih poplava. 

On je napomenuo da će oprez biti neophodan u istočnom delu Srbije.

- Oprez će biti neophodan na slivovima u oblasti Pomoravlja, u istočnoj i jugoističnoj Srbiji - znači na slivu Mlave, Peka i Crnog i Belog Timoka i na pritokama Velike Morave, u pomoravskom okrugu - kaže hidrolog.

Prema njegovim rečima, umereni porasti vodostaja su zabeleženi na slivu Južne Morave i na njenoj najvećoj pritoci Toplici, na slivu Zapadne Morave i rekama Skrapež i Rasina, i na pritoci Velike Morave - Resavi.

Manji porasti vodostaja uočeni su na Mlavi i Crnom i Belom Timoku, dodaje on.

RHMZ u idućih četiri-pet dana očekuje porast vodostaja Dunava, ali koja će biti ispod svih granica redovne odbrane od poplava, a po pitanju Tise i Save očekuje se stagnacija.

- Opasnost ne očekujemo ni na rekama koje su sa uzvodnih teritorija - zaključio je Vladiković.

On je najavio da se od subote očekuje kratkotrajni suv period, ali je govoreći o dugotrajnim najavama rekao da se očekuje da će čitav jun mesec biti kišovit.

 

Ostavite komentar