Vesti > Srbija

Svežije vreme očekuje nas narednih 8 dana, a evo kako će biti TOKOM PRAZNIKA I ŠTA KAŽU meteorolozi

Krajem aprila biće toplije, ali ne treba isključiti kišu

Izvor: K1info

17/04/2024 > 21:58

podeli vest:

Svežije vreme očekuje nas narednih 8 dana, a evo kako će biti TOKOM PRAZNIKA I ŠTA KAŽU meteorolozi
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj kaže da su se samo za sat vremena desili pravi temperaturni šokovi, kada je tokom jučerašnjeg dana temperatura u Srbiji naglo počela da pada. Kako je istakao, poslednjih godina imamo niz ekstremnih vremenskih događaja, a davno nije zabeležen i ovako brz prodor hladnog talasa.

Juče u ranim popodnevnim satima pristigao je hladan vazduh na severozapad Vojvodine i vrlo brzo se premestio preko ostatka severa. Kasno popodne zahvatio je Beograd i zapadnu Srbiju, a onda uveče i tokom noći hladni front se premeštao preko ostalih krajeva naše zemlje, objašnjava Sovilj.

- Bilo je i olujnog vetra, u pitanju su udari preko 17 metara u sekundi, odnosno 60 km na sat. Temperatura je pala i na samo tri stepena ovog jutra širom Srbije. Ovako snažni prodori dešavaju se dva ili tri puta godišnje - kaže Sovilj.

Temperatura je pala za više od 20 stepeni u odnosu na prethodni period, ističe meteorolog RHMZ-a i dodaje da će temperatura u na jugoistoku Srbije pasti ispod deset stepeni usled pojačanja kiša i pljuskova s grmljavinom.

Sneg u Srbiji usred aprila, hladno i za praznike

- Biće snega na Zlatiboru, a prema nekim procenama očekuje se snežni pokrivač do 20 cm na Kopaoniku - kaže Sovilj.

Najavljuje da će ovaj hladni talas trajati bar osam dana i da će ovo zahlađenje zadržati temperature od 12 do 16 stepeni.

- Pri samom kraju aprila imaćemo porast temperature. Ne bi išlo do 30 stepeni, već oko 25 stepeni. Za prvomajske praznike realnije je da temperatura bude oko 20 stepeni, čak i malo niže. Neće biti mnogo toplo kao u prvoj polovini meseca - kaže meteorolog Slobodan Sovilj za "Nova TV".

Prognozer Ivan Ristić govoreći za Blic istakao je da je moguće otopljenje krajem aprila u Srbiji. Iako će za praznike biti znatno toplije kod nas, ne možemo isključiti pojavu kiše i oluja.

- Danas imamo prave februarske temperature. Oblačno je i tmurno, čak i sneg pada na planinama. Ipak, otopljenje nam dolazi krajem aprila, temperature će ići do 25 stepeni, tako da je moguće da ćemo se opet vratiti u kratke rukave, međutim, ne možemo isključiti kišu - kaže Ristić.

Ostavite komentar