Vesti > Srbija

POGLEDAJTE OVU ČUDNU POJAVU! Kod Crepaje protutnjalo nešto slično tornadu (VIDEO+FOTO)

Uz prodor hladnog fronta bilo je i pljuskova sa grmljavinom na pojedinim lokacijama, uglavnom na severu Srbije

Izvor: K1info/telegraf.rs

Autor: Anica Ninković

17/04/2024 > 15:28

podeli vest:

POGLEDAJTE OVU ČUDNU POJAVU! Kod Crepaje protutnjalo nešto slično tornadu (VIDEO+FOTO)
Foto: Shutterstock


Posle vrelog i pravog letnjeg vremena, uz temperature i do 34°C, Srbiju je juče zahvatila snažna promena vremena, uz prodor hladnog fronta i drastično zahlađenje.

Uz prodor hladnog fronta bilo je i pljuskova sa grmljavinom na pojedinim lokacijama, uglavnom na severu Srbije, a naročito na području Vojvodine.

Jedna interesantna pojava se tokom prodora hladnog fronta upravo i dogodila u Vojvodini i to u okolini Crepaje i Padine, a mnogi je mešaju sa tornadom, iako nije pravi tornado u pitanju, ali se po intenzitetu, odnosno brzinama vetra unutar vrtloga može okarakterisati kao pojava u kojoj se javljaju vetrovi koji se javljaju u najslabijim tornadima.

Reč je o gustnadu

Gustnado je prizemni vrtlog. Javlja nekoliko kilometara ispred grmljavinske oluje i prodora hladnog fronta, na granici hladnog i toplog vazduha i to uglavnom u silaznoj vertikalnoj struji.

Gustnado se obično primećuje kada vrtlozi podignu dovoljno krhotina ili formiraju kondenzacioni oblak da bi bili vidljivi, iako je vetar taj koji stvara gustnado, slično kao i tornada. Pošto se ovi vrtlozi veoma retko spajaju sa površine na bazu oblaka, vrlo retko se smatraju tornadom. Gustnado ima malo zajedničkog sa tornadima strukturno ili dinamički u pogledu vertikalnog razvoja, intenziteta, dugovečnosti ili procesa formiranja - pošto su klasični tornada povezani sa mezociklonima unutar uzlaznog strujanja) oluje, dok se ovde vezuju za silazna strujanja.

Prosečan gustnado traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Većina ima vetrove koji su ekvivalentni tornadu F0 ili F1 (do 180 km/h).

Međutim, za razliku od tornada, rotirajući stub vazduha u gustnadu obično se ne proteže sve do osnove grmljavinskog oblaka.

Gustnado imaju više zajedničkog sa manjim vihorima.

Ostavite komentar