Vesti > Politika

Vučić putuje u Francusku: Sa Makronom o jačanju saradnje, KIM ali i o NUKLEARNOJ ENERGIJI

Tokom posete razgovaraće se na 14 tema

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

07/04/2024 > 09:59

podeli vest:

Vučić putuje u Francusku: Sa Makronom o jačanju saradnje, KIM ali i o NUKLEARNOJ ENERGIJI
Foto: Pink Printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Pariz gde će se sutra zvanično sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, a ta poseta, o kojoj je pisao i francuski dnevnik ''Figaro'', će kako je najavio predsednik, biti od velikog značaja za Srbiju.

Predsednik Vučić, koji se do sada sastajao i razgovarao sa Makronom gotovo 20 puta, a samo u poslednjih pola godine četiri puta, najavio je da će tokom posete biti 14 tema, među njima i jačanje bilateralne saradnje, pitanje Kosova i Metohije, Srebrenice, zatim Ekspo2027, namenska industrija, nuklearna energija, IT sektor, i tri teme vezane za razvoj veštačke inteligencije.

- Sa predsednikom Makronom do sada sam imao gotovo 20 razgovora, 19 mislim. Ovaj će biti najvažniji, biće strateški, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo - rekao je Vučić. 

- Spremili smo se za sve različite teme - rekao je predsednik i najavio da će jedna od tema biti namenska industrija i saradnja naših namenskih industrija.  

Podsećajući na činjenicu da će Srbija do 2050. godine trošiti četiri puta više električne energije nego danas i da je jedini način da se taj problem reši - izgradnja nuklearnih elektrana, predsednik je naglasio da će upravo to biti jedna od važnijih tema razgovora sa Makronom.

Osim razgovora o nuklearnoj energiji, Vučić je najavio da će se u Francuskoj razgovarati i o namenskoj industriji, kupovini 12 novih francuskih vojnih aviona "Rafal" i druge opreme.

Jedna od tema u razgovoru sa Makronom biće svakako i KIM

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja ocenio je danas da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj imati ekonomski, a posebno politički značaj i da će Vučić verovatno iskoristiti sastanak sa predsednikom Emanuelom Makronom da ukaže na sve negativne aspekte mogućeg prijema tzv. Kosova u Savet Evrope.

 

 


   
 

Ostavite komentar