Vesti > Srbija

Evo zašto treba toliko VREMENA da se otkrije da li je mala DANKA na SNIMKU? Stručnjaci procenili da su ŠANSE VELIKE

Uporedna veštačenja uglavnom rade dve osobe, a svaki detalj je važan

Izvor: K1info/kurir.rs

Autor: Mina Duduković

02/04/2024 > 15:08

podeli vest:

Evo zašto treba toliko VREMENA da se otkrije da li je mala DANKA na SNIMKU? Stručnjaci procenili da su ŠANSE VELIKE
Foto: MUP RS


Osmi dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić je u toku, a trag koji uliva najviše nade da je dete živo i zdravo je snimak koji je srpska policija dobila od našeg državljanina iz Beča na kom se vidi devojčica njenog uzrasta i karakteristika sa dve državljanke Rumunije.

Sudski veštak dr Ljubiša Božić za Kurir kaže da iako je snimak lošeg kvaliteta sa sigurnišću može da se utvrdi da li je to Danka, uporednim veštačenjem.

Snimak se, kako je objasnio, upoređuje sa fotografijama devojčice i detaljno se gledaju sve fizičke karakteristike.

- Uporedna veštačenja uglavnom rade dve osobe, jedan koja tehnički izvlači i poredi svaki frejm, odnosno zaustavljeni kadar koji bi najviše odgovarao postojećoj fotografiji devojčice i druga koja radi ta poređenja- kaše dr Božić za Kurir i dodaje:

- Svaki detalj je važan, i bez obzira na kvalitet snimka, sa sigurnošću se može utvrditi da li je to ona. Porede se crte lica, izgled čela, usne školjke, nepravilnosti, nos, oblik glave, sve što je jedinstveno.

Kako je ispričao, kosa devojčice je takođe bitan faktor koji je baš primetan.

- Dužina, boja i sam izgled kose je na prvi pogled već sličan, tako da se upoređivanjem ostalih fizičkih karakteristika devojčice već znati koliko je poklapanje - kaže naš sagovornik.

Foto: Instagram/Sloba Radanović

 

Takođe, prema navodima pojedinih medija, već je urađenjeno veštačenje i poklapanje je visokoprocentno, a naknadno će biti objavljeno da li je na snimku Danka.

Inače, za Dankom je raspisana i žuta Interpolova poternica, a kao specifične karakteristike nestale Danke Ilić navedena je bradavica na levoj resici uveta, kao i mladež na nadlaktici leve ruke.

Ostavite komentar