Vesti > Srbija

KAKO PAS ZIGI TRAŽI NESTALU DANKU (2)? Vlasnik otkrio JEDAN BITAN detalj! OVO MOŽDA ULIVA NADU

Zigi je belgijski ovčar i prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

29/03/2024 > 14:00

podeli vest:

KAKO PAS ZIGI TRAŽI NESTALU DANKU (2)? Vlasnik otkrio JEDAN BITAN detalj! OVO MOŽDA ULIVA NADU
Foto: Tanjug/Tanjug VIDEO


Čuveni pas tragač Zigi, koj je prošle godine otišao u penziju, ponovo je aktiviran kako bi pomogao u potrazi za nestalom devojčicom Dankom Ilić (2).

Mili Radojević, vodič službenog psa Zigija, odnosno psa za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima otkriva kako teče potraga za nestalom Dankom.

Čuveni pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima, Zigi, stigao je danas, zajedno sa vatrogascima iz Novog Sada, u Bor i priključio se u potragu za malom Dankom Ilić (2).

Zigi, star deset godina, službeni pas MUP-a Sektora za vanredne situacije u penziji, posle razornog zemljotresa u Turskoj pomagao je u pronalasku zatrpanih i specijalno je treniran za te stvari.

Pas je u misiju pomoći ugroženima u Turskoj u februaru prošle godine upućen kao ravnopravan član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. Zigi je belgijski ovčar i prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica. Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.

Vodič tog službenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina. Radojević vodi brigu o Zigiju. Za svoje podvige Radojević je dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine. Vodiči službenih pasa su prošli više obuka i treninga i zemlji i inostranstvu. 

Foto: MUP RS

 

Mili Radojević je za Mondo pojasnio da psi ceo svoj život zasnivaju na čulu mirisa, a da je sistem pronalaženja ljudi jako specifičan. On je istakao da trenutno ne može da otrkiva detalje potrage za nestalom Dankom, ali da Zigi traga za živom osobom.

- Zigi, odnosno pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima može da nanjuši samo živu osobu - izjavio je Radojević za Mondo.

Ranije je objasnio kako izgleda potraga službenih pasa.

- Strujanje vazduha je specifično kada je u pitanju ruševina i ova situacija. Postoji elementi gde može da struji neki vazduh i pas može tu da locira miris. Kad oseti miris on laje, pokaže izvor mirisa - rekao je Radojević.

Ostavite komentar