Vesti > Srbija

PARASTOS i SVEČANA AKADEMIJA! Ovako je u Gračanici OBELEŽENA 20. godišnjica POGROMA na KiM

Vladika novobrdski Ilarion podsetio je okupljene na sve one koji su stradali tokom pogroma

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

17/03/2024 > 15:25

podeli vest:

PARASTOS i SVEČANA AKADEMIJA! Ovako je u Gračanici OBELEŽENA 20. godišnjica POGROMA na KiM
Foto: screenshot/Tanjug


Parastosom, otkrivanjem spomenika ubijenima u pogromu i svečanom akademijom danas je u Gračanici obeležena 20. godišnjica Pogroma na Kosovu i  Metohiji. Pred velikim brojem građana, u prisustvu zvaničnika kancelarije za KiM i predstavnika Srpske liste, stradalima u pogromu 17. i 18. marta parastos je služio vladika raško - prizrenski Teodosije, uz sasluženje vladike novobrdskog Ilariona i  budimljansko - nikšićkog Metodija.

Vladika novobrdski Ilarion podsetio je okupljene na sve one koji su stradali tokom pogroma.

- Setimo se Zlatibora koga su zločinici pred porodicom zapalili.U Gnjilanu je stradao Boban i kasnije od prebijanja i  njegova majka. U Mitrovici Jana i Borivoje, u selu Drajkovce otac i sin su postradali. Nenad je postradao u Lipljanu. Još je tu bilo imena.Neka ih Gospod sve pomene - rekao je vladika Ilarion.

Posle polaganja belih ruža pred instalacijom "Missing", u dvorištu Doma kulture otkriven je spomenik ubijenima tokom pogroma 2004. godine, delo vajara Branislava Ristića.

Tim povodom , Zamenica direktora kancelarije za KiM vlade Republike Srbije , Dušica Nikolić izjavila je da je na inicijativu Kancelarije postavljen spomenik u cilju negovanja kulture i  sećanja na najteži dan srpskog stradanja na KiM.

- Simbol podsećanja na otrgnute srpske živote, imena stradalih su u ovaj kamen uklesana i svedoče o našim mučenicima. Ovaj kamen sa srpske Šar planine simbol je snage, jačine i postajanja srpskog naroda na ovim prostorima, kao i snage našeg naroda da izdrži teška vremena i golgotu zbog nekažnjenog zločina, već 20 godina - rekla je ona.

Na svečanoj akademiji, vladika raško - prizrenski Teodosije je istakao da je Pogrom ostao duboko urezan u Srpsko kolektivno pamćenje kao jedan od najtužnijih trenutaka naše novije istorije.

- Ta dva dana, gorele su naše crkve i manastiri koji su vekovima preživeli razne ratove i nedaće. Sa svih strana su stizale vesti o zlodelima koja su cinjena nad našim nevinim narodom i sveštenstvom zato ovu godišnjicu obelezavamo služeći parastos i prinoseći molitvu gospodu - rekao je vladika Teodosije.

Foto: Tanjug/AP

 

Načelnik kosovskog okruga Srđan Popović izjavio je da je prošlo 20 godina od dana koji je ostavio najteže ožiljke u životima srpskog naroda.

- Sećanje na 17. mart je naša obaveza da se setimo svih stradalih, zapaljenih svetinja i zapaljenih kuća i svih strahota kroz koje su prošle naše porodice tih dana. Ne samo danas , nego svakog dana svih ovih dana, svako od nas zivi sa tim da pravda mora pobediti - rekao je Popović.

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić je istakla da oni koji za bolje nisu znali spalili su naše molitve i milosrđe koje je očuvalo svaki Božiji dom na Kosmetu.

- Uništili su samo materijalno, ne znajući da je duhovno pred vandalizmom neuništivo. U novijoj istoriji stradanja, vreme kod nas Srba deli se na pre i posle rata. A rat je počeo zahvaljujući lažima. Laž o humanitarnoj katastrofi, o kobajagi prekomernoj upotrebi sile, o Račku. Laž je stvorila tzv. državu Kosovo. Punih 20 godina pokriva se i pogrom koji je takođe počeo na lažio utopljenoj deci u selu Čabra - rekla je Parlić.

Na tribini su, između ostalih učestvovali i Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi ,  Hor muzičke škole " Stevan Mokranjac, kao i svedoci i učesnici u stradanju, Dragana Stanojević, Dragan Perić i Novica Stolić.
 

Ostavite komentar