Vesti > Srbija

PAMTIĆEMO GA ZAUVEK: Vučić uputio SAUČEŠĆE povodom smrti episkopa moravičkog ANTONIJA

Vučić je dodao da je Antonije ostavio snažan trag tokom zemaljskog života, tokom kojeg nas je poučavao da se uvek radujemo i verujemo

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

11/03/2024 > 16:32

podeli vest:

PAMTIĆEMO GA ZAUVEK: Vučić uputio SAUČEŠĆE povodom smrti episkopa moravičkog ANTONIJA
Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas saučešće povodom smrti episkopa moravičkog Antonija, vikara patrijarha srpskog i starešine Podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, u kome je istakao da je Antonije pokazivao monašku skromnost i krotost, istovremeno vršeći svoju dužnost mudro, nepokolebljivo i sa posebnim ponosom na Srbiju.

- Sa velikom tugom sam primio vest o iznenadnoj smrti preosvećenog episkopa moravičkog Antonija, duhovnika koji je slavu svetosavlja proneo od Žiče i Studenice do Moskve i čiji dragoceni poklon, ikonu Svetog Nikole, čuvam i danas sa posebnim pijetetom - naveo je Vučić u saučešću.

Predsednik je dodao da se Antonija seća kao čoveka koji je, uprkos visokom zvanju i odgovornim zaduženjima, u svakoj prilici pokazivao monašku skromnost i krotost, istovremeno vršeći svoju dužnost mudro, nepokolebljivo i sa posebnim ponosom na Srbiju i njeno neizmerno duhovno nasleđe koje je sa ljubavlju utkao u snažne veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom.

- Iako vrhunski erudita, nije se uznosio mudrostima ovoga sveta, svagda zahvaljujući Bogu na darovima koje nam svima daje, bez obzira na razlike koje mi, nažalost, pravimo među sobom u ovom svetu - naveo je Vučić.

On je naglasio da su Antonijeve besede su mu bile britke, ali i blage i da niko od Antonija nije otišao bez očinskog saveta, jer se uvek neumorno trudio da ublaži tugu, patnju ili bol svim vernicima koji su kod njega rado dolazili. 

- Sledeći čvrsto i ponosno put svetoga Save, episkop Antonije je strpljivo, revnosno i samopregorno utirao širok i svetao put bratske pravoslavne ljubavi između srpskog i ruskog naroda i naših crkava - istakao je predsednik.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

 

Vučić je dodao da je Antonije ostavio snažan trag tokom zemaljskog života, tokom kojeg nas je poučavao da se uvek radujemo, verujemo i nadamo.

- Uspraćamo ga u carstvo nebesko, rečima iz psalma Davidovog: "I milost Tvoja pratiće me u sve dane života moga, i nastaniću se u domu Gospodnjem za duge dane." Neka počiva u miru dobri naš episkop Antonije, a srpski rod, koji je njegovim upokojenjem dobio još jednog molitvenika u nebeskoj lavri, pamtiće ga zauvek - naveo je Vučić.
 

Ostavite komentar