Vesti > Srbija

Arandjelovac dobio MODERAN TERETNI TERMINAL sa carinskom ispostavom

Otvaranju je prisustvovao direktor Uprave carina Branko Radujko

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Ognjen Nestorović

26/01/2024 > 16:28

podeli vest:

Arandjelovac dobio MODERAN TERETNI TERMINAL sa carinskom ispostavom
Foto: TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM


Na prostoru od oko dva hektara u Arandjelovcu je danas otvoren moderan teretni terminal na kome se nalazi i ispostava Uprave carine.

Otvaranju je prisustvovao direktor Uprave carina Branko Radujko, koji je istakao da će ovaj terminal biti od velikog značaja za privredu Arandjelovca, ali i cele Srbije, jer će značajno olakšati poslovanje privrede i obezbediti uslove za još efikasnije sprovodjenje carinskih procedura.

 "Veoma se radujem kada vidim ovakve moderne i funkcionalne objekte u kojima će se ubuduće obavljati značajne carinske procedure. Mi se trudimo svakog dana da unapredjujemo službu i mogu da kažem da smo po velikom broju parametara dostigli nivo carinskih administracija zemalja u Evropskoj uniji", rekao je Radujko.

 On je istakao da je jako važno da imamo dobre uslove za privrednike i da njima bude olakšan posao jer svaki sat i čekanje prilikom obavljanja posla košta, nastojanje je da privredi bude lakše, brže i jeftinije kada su u pitanju sve procedure.

 "Ovde danas imamo primer savremenog teretnog terminala na kome ima dovoljno mesta za kamione i komfor za vozače, kao i odlične uslove za zaposlene na carini, tako da  sve u svemu jedan sjajan primer kako treba da izgleda jedan terminal. Radujem se što je ovaj objekat u potpunosti prilagodjen infrastrukturnim planovima razvoja šumadijskog kraja i što se nalazimo nadomak budućeg koridora Vožd Karadjordje, koji će biti jako značajan za ovaj kraj i koji će približiti privredu Arandjelovca Beogradu, ali i šire. Ovo je odlično za privredu Arandjelovca, ali i Upravu carina u celosti", rekao je direktor Uprave carina i istakao da je tokom prošle godine nastavljen trend efikasnog rada Uprave carina.

On kaže da je prošla godina, što se tiče prihoda, bili na sličnom nivou kao 2022. godine, koja je bila veoma intenzivna kada je uvoz u pitanju, pa je u velikoj meri osnovica za carinske dažbine bila veća, s obzirom da smo te godine imali interventne uvoze različith vrsta roba, posle početka rata u Ukrajini.

"Ali ako poredimo prošlu godinu sa 2021.godinom imamo veće prihode u budžetu za 18 odsto, što je odličan podatak. Prioritet u ovoj godini nam je da privreda i gradjani što brže i efikasnije obave svoje poslove vezane za carinu, kako na unutrašnjim robnim ispostavama tako i na graničnim prelazima i da sve ono što pripada državnom budžetu naplatimo. Takodje, prioritet nam je i dalje borba protiv svakog vida krijumčarenja i tu postižemo značajne rezultate. Iza nas su  rekordne istorijske zaplene duvanskih proizvoda, naftnih derivata, kao i različitih neprijavljenih gotovinskih sredstava. Nedavno smo otkrili i jedan veliki arsenal oružja na jednom carinskom punktu, tako da gledamo da štitmo državu i njene finansijske i fiskalne interese, ali i bezbednosne interese u svakom slučaju", istakao je Radujko i dodao da će kompletnom digitalizacijom carinskih sistema, koja će biti završena do kraja naredne godine, biti unapredjen rad carine.

Nov moderan terminal u Arandjelovcu, koji se prostire na oko dva hektara i sa 700 kvadrata poslovnog prostora će svakako unaprediti rad privrednika iz ovog grada, rekao je predsednik opštine Arandjelovac Bojan Radović.

"Vrlo je važno da kažemo da sve ovo ide u susret stvaranju jednog povoljnog poslovnog prostornog ambijenta i kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavo uskoro kreće  i prva faza izgradnje auto-puta Vožd Karadjordje, koji će nas do Beograda deliti na samo nekih 30 -ak minuta vožnje i povezivati sa Beogradom, ali i sa Koridorom 10 i auto putem Miloš Veliki, tako da će privreda u Arandjelovcu još više da doprinosi kada je u pitanju spoljno-trgovinski suficit i ja se nadam da će izgradnja ovog terminala još više pospešiti i doprineti da što više kamiona dolazi ovde ka Arandjelovcu", rekao je Radović.

Sa druge strane, dodao je, kada pravite moderan poslovni prostor kao što je ovaj, time pokazujete ozbiljnost naše države.

"Mi moramo da pratimo kroz razvoj naše lokalne samouprave sve ono što presednik Vučić najavljuje za naredni period u Srbiji. Očekuju nas ogromne investicije u narednom periodu, blizu 200 miliona evra opredeljeno je za Arandjelovac", rekao je Radović i dodao da je nedaleko od mesta gde je otvaren terminal, nedavno puštena u rad i nova trafo-stanica od 30 megavata, koja će obezbediti dovoljno električne energije, kako bi se u ovoj poslovnoj zoni još više širila privreda, a samim tim se otvarala i nova radna mesta.

 

Ostavite komentar