Vesti > Srbija

Ministarka zdravlja se oglasila o AKUŠERSKOM NASILJU: Nije smelo da se čeka da sve eksplodira na društvenim mrežama

Ministarka je potvrdila da je ginekolog koji je porodio Mihajlović priveden i da će protiv njega biti pokrenut postupak protiv njega

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

23/01/2024 > 09:32

podeli vest:

Ministarka zdravlja se oglasila o AKUŠERSKOM NASILJU: Nije smelo da se čeka da sve eksplodira na društvenim mrežama
Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija


Ministarka zdravlja prof.dr Danica Grujičić gostovala je ovog jutra u emisiji "Uranak" na K1 televiziji, a pored mnogih tema govorila je o akušerskom nasilju, temi koja poslednjih dana potresa celu Srbiju!

Na početku, ministarka je otkrila najnovije informacije o slučaju Marice Mihajlović, koja se porodila u Sremskoj Mitrovici i koja je optužila ginekologa za akušersko nasilje i smrt tek rođene bebe. 

- Urađen je unutrašnji stručni nadzor koji nije dao svoj zaključak. Naime, kolege koje su radile stručni nadzor su tražile da se svi učesnici, odnosno svi prisutni za vreme porođaja, daju izjave, kao i načelnici odeljenja bolnice u Sremskoj Mitrovici. Danas će biti dostavljene te izjave inspekciji i onda će inspektorka dati svoje mišljenje. Republička stručna komisija za akušerstvo tražila je i jedan objektivni spoljašnji stručni nadzor. Na osnovu spiska nadzornika koja rade po ovom Zakonu, odrediće se 3 nadzornika i oni će otići u bolnicu i imaju 2 nedelje vremena da napišu svoj izveštaj - objasnila je Grujičić.   

S druge strane, kako kaže  ministarka, ginekolog koji je porodio Mihajlović je priveden i biće pokrenut postupak protiv njega. 

- I antikorupcijski tim je izašao na lice mesta i to će biti gotovo u toku ove nedelje. I tada ćemo imati sve informacije. Postoje zaposleni koji su potvrdili sve što je izjavila porodilja. Komplikacije su uobičajene u porođaju, koji je prirodno medicinsko stanje. Nažalost, uvek postoji mogućnost komplikacija. Česi su zatvorili sva porodilišta koja imaju manje od 300 porođaja godišnje. Sremska Mitrovica ima veći broj porođaja, što ukazuje na iskusne stručnjake. Iako je najbolje sprečiti komplikacije, u slučaju da dođe do njih, osoba koja radi mora zadržati apsolutnu mirnoću i ne podleći panici. Šta se tačno dešavalo tamo, saznaćemo kada se spoljna stručna kontrola izjasni - rekla je Grujičić.  

Prema njenim rečima Ministarstvo zdravlja vrši redovne kontrole porodilišta, ali i da kolege u bolnicama štite svoje kolege, te da se sve zna i kako se koji doktor ponaša prema pacijentima.

- Nije smelo da se čeka da sve eksplodita na društvenim mrežama. Morala sam da budem obaveštena u roku od 2 sata o celom slučaju - rekla je ministarka u emisiji "Uranak".

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

Ona je objasnila i šta je akušersko nasilje, kao i koje ponašanje doktora je dozvoljeno.

- Nasilje bilo koje vrste, upotreba neadekvatnih izraza i nepoštovanje pacijenta su nedopustivi. Važno je da poštujete ženu, jer ona iz bilo kog razloga možda ne može da se napne. Svi smo različiti i ne smete vređati. Kada dođe do komplikacija, nije mi jasno zašto je problem pozvati još nekog od kolega. Očigledno se nešto dešavalo. Posledica svega ovoga će biti da niko neće želeti da se specijalizuje za ginekologiju ili da se bavi porodilištem. Od sto najboljih studenata koji su primljeni u proteklom periodu, samo se jedan opredelio za opštu hirurgiju. O problemima se mora razgovarati i oni se moraju prijaviti direktoru. Inače, ćemo se suočiti sa situacijom u kojoj niko neće želeti da se bavi ovim poslom. Greške i incidenti se dešavaju svuda u svetu, ali analiza ovih situacija može vam pomoći da sprovedete preventivne mere - objasnila je Grujičić. 

Ministarka je dodala da pored akušerkog postoji i gerijatrijsko nasije.

- Ko određuje ko ima pravo na koliko godina života? Kako se menja odnos prema porodiljama, isto tako se mora menjati i prema starijim sugrađanima. Na domaće vaspitanje ne mogu direktno uticati, ali obrazovanje u vrtićima, školama i radnim organizacijama može imati ključnu ulogu. Trebalo bi sankcionisati one koji se ponašaju grubo. Ako direktor nije upoznat da se nešto dešava, onda su načelnici koji moraju da budu upućeni. Svi oni ćute, ali onda moraju da budu svesni da će preuzeti odgovornost. Da bi se nešto postiglo, moramo promeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je neprikladan, kao i zakon o radu. Po postojećem zakonu o radu, nemate mogućnost da nagrađujete one koji vode klinike ili domove zdravlja, a da sankcionišete
one koji ne obavljaju svoj posao. Trebamo razmotriti učinak i analizirati broj otkrivenih bolesti u ranim fazama, što može smanjiti troškove lečenja tih pacijenata. Ovo je zaduženje Republičke zdravstvene komisije
- dodaje ministarka zdravlja.

 

 

 

Ostavite komentar