Vesti > Srbija

Građani PRODAJU VAUČERE za odmor za 3.000 DINARA? MUP istražuje ko hoće da PREVARI DRŽAVU

Svaki poziv za prodaju, kao i prodaja potpuno su besmisleni jer vaučeri još uvek nisu ni odštampani, kažu u resornom ministarstvu

Izvor: K1info

Autor: Nestović Ognjen

18/01/2024 > 17:58

podeli vest:

Građani PRODAJU VAUČERE za odmor za 3.000 DINARA? MUP istražuje ko hoće da PREVARI DRŽAVU
Foto: Shutterstock


Pomoćnica ministra turizma Dunja Denić izjavila je danas da je ministarstvo odmah po saznanju da su se pojavili oglasi za  prodaju vaučera za odmor u Srbiji, koje su građani dobili besplatno, reagovalo i uputilo dopis Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

- Uputili smo dopis MUP-u jer takvi oglasi iniciraju sumnju o zloupotrebi i prevarnim radnjama kada govorimo o subvencijama koje dodeljuje država, a ovo su subvencije za korišćenje ugostiteljskih usluga smeštaja - rekla je Denićeva za Tanjug. 

Vrednost vaučera je 10.000 dinara, a na društvenim mrežama pojavili su se oglasi u kojima se ovi vaučeri nude po ceni od 3.000 do 5.000 dinara. 

Ona je navela da je svaki poziv za prodaju, koji su uputili neki građani, kao i  prodaja potpuno besmislena imajući u vidu da vaučeri još uvek nisu ni odštampani. 

- Građani su samo predali zahtev za dobijanje i korišćenje vaučera. Od Pošte su dobili eventualnu potvrdu da je njihov zahtev primljen, ali ne i da je provereno da li oni ispunjavaju uslove. U toku je postupak provere ispunjenosti svih uslova kod podnetih zahteva. Nakon toga kreće štampanje vaučera i oni se dostavljaju na kućnu adresu svakog korisnika koji je za to ostvario pravo - objasnila je Denićeva.

Naglasila je da je svaki vaučer personalizovan, odnosno da sadrži lične podatke korisnika i matični broj, kao i naziv ugostiteljskog objekta gde je izvršena rezervacija. 

- Po korišćenju vaučera svakako je u obavezi da dati vaučer potpiše i korisnik gost i ugostitelj. Poziv za prodaju personalizovanih vaučera svakako su besmisleni. Osim toga, svako ko to čini zaista rizikuje da snosi određenu krivičnu odgovornost - rekla je Denićeva. 

Isto važi i za ugostitelje, jer oni prilikom evidentiranja gosta, odnosno korisnika vaučera moraju da provere lične podatke. 

- Kada pričamo o ugostiteljima koji mogu da podlegnu takvoj vrsti prijema vaučera, snose jednu određenu odgovornost i potencijal prekršajne odgvoornosti u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu. Svaki ugostitelj dužan je da izvrši evidenciju svakog korisnika usluge, posebno korisnika vaučera. U sistem eTurista dužan je da evidentira gosta i proveri podatke - rekla je Denićeva. 

Što se tiče velikog interesovanja građana za ovu subvenciju, Denićeva potvrđuje da su zahtevi za svih 100.000 vaučera predati u rekordnom roku od dva sata i da se nada novom kontigentu. 

- Posebno smo zadovoljni jer je ovo jedna mera koja je pokazala izuzetno veliki značaj kada govotimo o podsticaju i razvoju domaćeg turizma i interesovanju naših domaćih turista za obilazak i upoznavanje prelepih krajeva naše zemlje. Verujem i nadam se da ćemo imati odobrene nove kontigente - rekla je ona. 

A da li i kada, dodaje, znaće se u narednih nekoliko nedelja. 

- Više informacija imaćemo od subote pa nadalje, kada vlada bude zasedala i razmatrala budžetske mogućnosti za obezbeđenje sredstava za nove kontigente - rekla je Denićeva. 

Vlada Srbije kao podsticajnu meru izdvojila je sredstva za subvencije u vidu vaučera za građane kako bi mogli da koriste ugostiteljske objekte u Srbiji. 

 

Ostavite komentar