Vesti > Srbija

NARASTAO DUNAV - prete li nam POPLAVE? Zabrinjavajući PRIZORI kruže mrežama (FOTO)

Granica redovne odbrane od poplave prevaziđena je na Dunavu i Tisi

Izvor: K1info/blic.rs

Autor: Kristina Jokić

03/01/2024 > 09:37

podeli vest:

NARASTAO DUNAV - prete li nam POPLAVE? Zabrinjavajući PRIZORI kruže mrežama (FOTO)
Foto: Tanjug printscreen


Nivo Dunava prethodnih dana je rastao, a Vojvođani su podelili mnoge slike na društvenim mrežama, koje upozoravaju od mogućih poplava

Poplavljeni sokaci na Kamenjaru, plaža u Čelarevu, delovi Ribarskog ostrva, ali i obala uz Bačku Palanku prizori su koji se proteklih dana mogu videti na društvenim mrežama.

Dok građani u komentarima navode da je ovo problem koji se ponavlja svaki put kada reka Dunav naraste, podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je prethodnih dana vodostaj Dunava bio viši i da je trenutno prevaziđena granica redovne odbrane od poplave na nekoliko lokacija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Pojašnjenja radi, redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu koja je za svaki rečni sektor određena na bazi rezultata hidrološko-hidrauličkih studija, stanja nasipa, ugroženosti branjenog područja i drugo. Najčešće, ta granica se poklapa sa kotom nožice nasipa.

Na ovim mestima granica redovne odbrane je prevaziđena 

Kako pokazuju podaci RHMZ 2. januara, granica redovne odbrane od poplave prevaziđena je na Dunavu, a izmerena na hidrometeorološkim stanicama u Bezdanu, Apatinu, Bogojevu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Takođe, visok vodostaj je i na Tisi kod Titela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Dok u susednoj Mađarskoj beleže da je Dunav na najvišem nivou od 2013. godine, kao razlog se navode veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj. Vodostaj kod Budimpešte trenutno je na 4,72 metra dok je u gradovima koji se nalaze u južnom delu Mađarske izmereno 7,74 metara u Baji i 7,80 metara u Mohaču.

Takva situacija je uzrokovala dodatne mere opreza, a dok smo pre nekoliko dana govorili o tome da je najveći vodostaj izmeren kod Apatina i iznosio je 6,17 metara, sada je on već na 6,66 metara, a granica redovne odbrane od poplave kod ove opštine je 6 metara - vanredne 7,5 metara.

Foto: Tanjug printscreen

 

Vodostaj kod Bezdana je 2. januara na 5,99 metara sa granicom redovne odbrane od poplave na 5 metara, a vanredne na 7 metara. Kada je reč o Bogojevu, nivo Dunava je 6,26 metara dok je granica redovne odbrane od poplave 6 metara, a vanredne odbrane 7 metara.

Kod Bačke Palanke Dunav je na 5,81 metar, a granica redovne odbrane od poplave je 5,30 metara, vanredne 6,50 metara. Za Novi Sad situacija je sledeća: Dunav se trenutno nalazi na 5,62 metara. Granica redovne odbrane od poplave kod ovog grada je 4,50 metara, a vanredne odbrane od poplave 7 metara. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Podaci RHMZ optimistični

Ipak, kako pokazuju podaci RHMZ, za sada nema izgleda da bi vodostaj mogao da pređe granicu vanredne odbrane od poplava, a u većini mesta prognoze su takve da bi trebalo da krene da opada.

Merenja za 2. januar pokazuju da Dunav ima tendenciju opadanja kod Bezdana, Apatina i Bogojeva, dok je kod Novog Sada u stagnaciji.

 

Ostavite komentar