Vesti > Srbija

Kome sve ovo OSTAVLJAMO, ako nemamo DECU?! SRBIJA po pitanju FERTILITETA najbolja u regionu prvi put u istoriji

Vučić je rekao da je trenutno stopa fertiliteta 1,63, ali da mora da se podiže na 1,75 ako želimo da naša zemlja opstane

Izvor: K1info/Tanjug

02/01/2024 > 12:18

podeli vest:

Kome sve ovo OSTAVLJAMO, ako nemamo DECU?! SRBIJA po pitanju FERTILITETA najbolja u regionu prvi put u istoriji
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija, po pitanju fertiliteta, najbolja u regionu prvi put u istoriji.

On je, na pitanje da li se u Srbiji očekuje demografski bum, rekao da je trenutno stopa fertiliteta 1,63, ali da mora da se podiže na 1,75 ako želimo da Srbija opstane.

- Kome sve ovo ostavljamo, ako nemamo decu. To je molba za sve. Osim što sebi život čine lepšim, građani tako pomažu svojoj državi - rekao je on.

Vučić je rekao i da će morati još da se vidi kako da se nagrade majke sa četvoro dece.

Govoreći o porastu penzija i plata u javnom sektoru, on je rekao da će plate u javnom sektoru biti veće za 10 odsto, penzije za 14, kao i da je povećan minimalac.

- Kada sam postao premijer oko 440.000 je primalo minimalac, a danas 260.000. Taj broj se smanjuje jer niko neće da radi za minimalac. Da bismo pomogli i onima koji ga primaju, minimalac je skočio za 17,8 odsto na 47.300 dinara - rekao je on.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

 

Prema njegovim rečima, biće još porasta ako održimo stopu rasta koju predviđaju MMF i Vlada.

- Oni predviđaju 3,5 odsto stopu rasta, ako tako bude nemamo problema za povećanje, što će ljudi da osete kada se inflacija spusti na 3 odsto - rekao je on.
 

Ostavite komentar