Vesti > Srbija

Sutra PONAVLJANJE izbora na 35 biračkih mesta u zemlji i na 3 mesta u Beogradu

Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova, a do zatvaranja biračkih mesta u toku je izborna tišina

Izvor: K1info/Tanjug

29/12/2023 > 16:40

podeli vest:

Sutra PONAVLJANJE izbora na 35 biračkih mesta u zemlji i na 3 mesta u Beogradu
Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ


U Srbiji će sutra na 35 biračkih mesta biti ponovljeni izbori za poslanike Skupštine Srbije, na kojima pravo glasa ima 19.543 birača. Sutra će biti ponovljeni izbori i za odbornike Skupštine grada Beograda na tri mesta.

Biračka mesta biće otvorena od 7.00 do 20.00 časova, a do zatvaranja biračkih mesta u toku je izborna tišina.

Izbori se ponavljaju na biračkim mestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na parlamentarnim izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti.

Reč je o biračkom mestu broj 32 u Aranđelovcu, 5 i 26 u Koceljevi, 10 u Kosjeriću, 4 i 18 u Petrovcu na Mlavi, 6, 22, 25 i 37 u Svrljigu, 25 u Topoli, 16 i 8 u Ćupriji, kao i biračkim mestima 2 i 12 u opštini Bojnik.

Glasanje će takođe biti ponovljeno i na biračkim mestima 28 i 24 u Babušnici, 23 i 18 u Velikom Gradištu, biračkom mestu broj 2, 24 i 45 u Vlasotincu, na biračkom mestu broj 23 u Trsteniku, biračkom mestu 15 u Žagubici, broj 40 u Lebanu, broj 8 Plandištu, broj 24 u Raški, broj 40 u Tutinu.

U subotu će se glasati i na na biračkim mestima broj 22 i 43 u gradskoj opštini Medijana u gradu Nišu, kao i na biračkom mestu broj 87 u Subotici.

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

 

Izbori će biti ponovljeni i na četiri biračka mesta u opštini Kula, i to na biračkim mestima 1, 7, 21 i 33. 
U Beogradu će se glasati  na biračkom mestu broj 73 u gradskoj opštini Voždovac i biračkim mestima broj 15 i 122 na Novom Beogradu.

Posle zatvaranja biračkih mesta u subotu, lokalne izborne komisije u roku od 96 časova treba da podnesu Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) zbirni izveštaj o rezultatima na svim biračkim mestima koja se nalaze na njihovoj teritoriji.

Rok za podnošenje prigovora traje 72 časa od zatvaranja biračkih mesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata. Glasanje na biračkom mestu se ponavlja ako je konstantovano da se na tom biračkom mestu ne mogu utvrditi rezultati glasanja ili ako je glasanje na tom biračkom mestu poništeno.

Ukoliko glasanje u subotu prođe bez nerelegularnosti, Republička izborna komisija ima rok od 96 sati od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja da donese ukupni izveštaj o rezultatima izbora koji su održani 17. decembra, odnosno da proglasi konačne rezultate.

Posle objavljivanje konačnih rezultata, RIK u roku od deset dana treba da dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa izborne liste i izdaje uverenja o izboru za narodnog poslanika.
 

Ostavite komentar