Vesti > Srbija

Vučić u Nišu: Srbija ima još planova u oblasti ENERGETIKE

Predsednik Vučić govori o gasnom interkonektoru, odnosima sa Bugarskom ali i aktuelnim temama

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

10/12/2023 > 11:48 >> 12:21

podeli vest:

Vučić u Nišu: Srbija ima još planova u oblasti ENERGETIKE
Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ


Ostvrnuo se i na snadbevanje struje Srba na severu KIM.

- Zadovoljan sam što su KEDS i Elektrosever potpisali  ugovor, jer time izbegavamo mogućnost da narod na severu KiM ostaje bez struje, a ugovorom se ne prejudicira pitanje imovine - kazao je Vučić.

-...Još gledamo detalje, sledi potpisivanje ugovora sa stanovništvom. Kao što znate, svega 11 odsto ljudi na severu je plaćalo struju, ja sam zadovoljan što su KEDS i Elektrosever postigli dogovor i time izbegavamo svaku mogućnost da narod na severu KiM ostane bez električne energije - rekao je Vučić.

On je podvukao da je to najvažnije.

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije (KEDS) saopštila je da je sa Elektroseverom potpisala ugovor koji ima za cilj normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan i Severna Mitrovica.

O investicijama na jugu

- U februaru ili martu biće položen kamen temeljac za italijansku fabriku Ariston, zgrada aerodroma u Nišu u koju se ulaže 11 miliona evra biće u funkciji u avgustu ili septembru, prosečna plata u Nišu biće skoro 700 evra - kazao je danas u Nišu Vučić.

U planu je naftovod Srbija-Mađarska

Vučić je istakao da se gradi gasna interkonekcija prema Severnoj Makedoniji, kao i da se nada da će moći da se gradi i prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj.

 

Pored toga, naveo je da će sledeće godine krenuti radovi na izgradnji naftovoda između Srbije i Mađarske.

- Moramo da gradimo naftovod između Srbije i Mađarske kako bismo mogli da imamo bolji pristup jeftinijoj nafti - rekao je Vučić i dodao da Srbija mora da radi i na diverzifikaciji snabdevanja naftom.

On je dodao da će se raditi na tome da sledeće godine stopa rasta bude četiri odsto, uprkos tome što MMF prognozira stopu rasta od 3,6 odsto.

- To će značiti mnogo veće povećanje plata i penzija, da ćemo morati mnogo da investiramo kao država, ali i da raste stopa stranih investicija - naglasio je Vučić.

Istakao je da Azija postaje sve značajniji investitor u Srbiji i da veruje da će se taj trend nastaviti.
 

Ostavite komentar