Vesti > Srbija

SVETSKI KLIMATOLOZI najavili "APOKALIPSU": VISOKE TEMPERATURE, OLUJE, suše, POPLAVE... Srbija neće biti IZUZETAK

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija saopštila je juče da su se glečeri smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. godine

Izvor: K1info/blic.rs

06/12/2023 > 18:02

podeli vest:

SVETSKI KLIMATOLOZI najavili "APOKALIPSU": VISOKE TEMPERATURE, OLUJE, suše, POPLAVE... Srbija neće biti IZUZETAK
Foto: Freepik.com


Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija dala je prognozu koja zabrinjava!

Naime, kako je saopšteno glečeri su se smanjili više nego ikada od 2011. do 2020. godine i da je na Antarktiku izgubljeno više od 75 odsto leda u poređenju sa prethodnih deset godina, a ova vest može da utiče i na sve ekstremnija leta i zime u Srbiji!

U izveštaju navode da se čak 40 glečera širom sveta stanjilo za otprilike jedan metar godišnje u proseku od 2011. do 2020. godine.

- Svaka decenija od 1990-ih bila je toplija od prethodne i ne vidimo trenutne znake da se ovaj trend menja - rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke agencije Peteri Talas, upozoravajući da svet gubi trku da spase lednike koji se tope.

On je ukazao da su zagrevanje okeana i otapanje lednika doveli do gotovo udvostručenja stope porasta nivoa mora za manje od jedne generacije. Upozoreno je i na to da takvo zagrevanje podstiče sve opasnije ekstremne vremenske prilike kao što su obalne poplave.

Visoke temperature, suše, poplave nisu opasnost koja nas čeka u dalekoj budućnosti, one su već tu, Srbija se zagreva više od proseka, čekaju nas užarena leta sa sve manje padavina i problem sa vodosnabdevanjem. Klima u Srbiji poslednjih godina gotovo da se svela na dva godišnja doba - leto i zimu.

Kada je Srbija u pitanju, prosečna godišnja temperatura porasla je već za bliže 2 stepena Celzijusa, što znači da u našem regionu klimatske promene dolaze malo brže nego globalno.

Foto: Shutterstock

 

Nedeljko Todorović meteorolog komentarisao je ranije da su ove godine u Srbiji zabeležene padavine i vremenski uslovi ekstremniji nego inače, a to se, kaže on, vidi u pojavi ekstremnih superćelijskih oluja.

On naglašava da svake godine u toku leta imamo bujične poplave uzrokovane jakim pljuskovima, odnosno, nepogodama, zato što za kratko vreme, za sat vremena, padne velika količina padavina, nekada čak mesečna ili dvomesečna količina.

Naši klimatolozi su odavno najavili apokaliptične scene u zemlji i okolini, da prete ekstremne elementarne i druge nepogode, oluje, tornada, poput onog koji se dogodio nedavno u Italiji, zatim suše, iscrpljujući tropski talasi, a uzrok je, poručuju - klimatske promene.

Foto: TANJUG/ GRADSKO ZELENILO NOVI SAD/bs

 

Snažna superćelijska oluja pravila je letos haos u regionu, u Hrvatskoj su padali kranovi, Zagreb ne pamti da se ikada desilo ovakvo nevreme, u Srbiji smo takođe bili svedoci apokaliptičnih scena - i ovde su, u Beogradu i Novom Sadu zbog naleta olujnog vetra padali kranovi.

Vetar je čupavo stabla iz korena, lomio grane, padale su bandere, a grad koji je padao i to nekog čudnog oblika i veličine teniske loptice, ostavio je pustoš, kuće i automobili izgledali su kao zasuti kišom gelera.. A nakon svega ovoga, usledio je novi tropski talasa, a odmah za je stiglo zahlađenje od čak 15 stepeni.

Onda smo imali praktično letnje temperature sve do kasne jeseni, čak i tropske noće u tom periodu, a 1. decembra u pojedinim delovima Srbije izmereno je čak 24 stepeni Celzijusovih, čime su kod nas oboreni svi temperaturni rekordi!

Jesen 2023. u Srbiji toplija i od najtoplije

- Na stanici Vračar u Beogradu srednja dosadašnja maksimalna oktobarska temperatura je 23,9 stepeni. Inače, prosečna temperatura, maksimalna za oktobar za prethodnih godina je bila 18,7 stepeni Celzijusa. To znači da je pozitivno odstupanje od 5,2 stepena odnosu na normalne vrednosti prethodnih decenija - kaže Slobodan Sovilj.


 

Ostavite komentar